search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:52
MENU CLOSE

Morgan Stanley: Υπερβολικό το τραπεζικό «sell off»

03.10.2018 14:53
Ανάπτυξη μόλις 1,3% φέτος προβλέπει η Morgan Stanley για την Ελλάδα - Media
 
Υπερβολικές θεωρεί η Morgan Stanley πως είναι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών και συγκεκριμμένα της τράπεζας Πειραιώς, σε σημείωμα που εξέδωσε, εκτιμώντας, ωστόσο, πως θα συνεχιστεί η επιφυλακτικότητα για την τιμή των μετοχών, έως:
 
1) να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς
2) να ανακοινωθούν από τις τράπεζες οι στόχοι τους για τη μείωση των NPEs έως το 2021 και τη συμβολή των πωλήσεων/διαγραφών.
 
Στο σημείωμα του οίκου επισημαίνεται ότι δημιούργησε ανησυχία το δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή, στο οποίο αναφερόταν πως πρέπει η Πειραιώς να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II έως το τέλος του έτους.
 
Παράλληλα, αναφέρει τη σημερινή δήλωση στο Reuters, του επικεφαλής της τράπεζας, Χρήστου Μεγάλου, ότι η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές Αρχές και παρακολουθεί τις κεφαλαιαγορές για να βρει το παράθυρο ευκαιρίας έκδοσης μέσου άντλησης κεφαλαίων (non-dilutive capital instrument issuance) που περιλαμβάνεται στο σχέδιο, σχολιάζοντας πως δεν αναφέρεται κάποια προθεσμία.
 
Η Mogran Stanley, αναφερόμενη στις σημερινές ρευστοποιήσεις στις μετοχές της τρ. Πειραιώς, υποστηρίζει ότι τα παραπάνω δημοσιεύματα πυροδότησαν ανησυχίες, καθώς η αγορά δεν είναι ανοιχτή δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας που έχει ενισχύσει τις επενδυτικές ανησυχίες, ενώ αιφνιδίασε και η χρονική στιγμή, δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις των τραπεζών με με τις ρυθμιστικές αρχές για τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων.
 
Πιθανότατα η επιφυλακτικότητα θα συνεχιστεί, εκτιμά η Morgan Stanley, μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τις εκτιμήσεις της τράπεζας για τη συνεισφορά των πωλήσεων/διαγραφών στην ευρύτερη μείωση των NPEs,
 
Παράλληλα, περιμένει περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων για όλες τις ελληνικές τράπεζες στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, αν και οι χρηματιστηριακές εξελίξεις ενδεχομένως να επιταχύνουν τις ανακοινώσεις, όπως εκτιμά ο οίκος.
 
Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει, αναφερόμενος στο τραπεζικό sell off, ότι οι τελευταίες κινήσεις είναι υπερβολικές, καθώς οι τράπεζες είναι φθηνότερες από ό,τι τον Νοέμβριο του 2017, όταν ήταν προ των πυλών τα πρότυπα IFRS 9 και τα stress tests.
 
Αναφερόμενη στην άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, σημειώνει ότι περιορίζει την ορατότητα, παρά τα διαφορετικά επίπεδα κόκκινων δανείων, δεδομένου ότι με την υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών και τις επερχόμενες εκλογές δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η συμπεριφορά των εγχώριων καταθετών.
 
Πάντως, αναφορικά με τη χρηματοδότηση, κρίνει πως η κατάσταση του τραπεζικού κλάδου είναι υγιής, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από ELA και ΕΚΤ με καταθέσεις και διατραπεζική αγορά.
 
Πηγή: economy365.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:52