search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:22
MENU CLOSE

Δραγασάκης: Να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του ορκωτού ελεγκτή

03.10.2018 19:21
Δραγασάκης: Από το στάδιο της ηττοπάθειας ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε πλέον στο στάδιο του πείσματος - Media

 

«Η εκδήλωση για τα 25 χρόνια της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές (ΣΟΛ) πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σοβαρά αρνητικά γεγονότα και εξελίξεις όπως η περίπτωση της Folli-Follie θέτουν κρίσιμα ερωτήματα ως προς τη φύση του ελεγκτικού επαγγέλματος, τον ρόλο και την ευθύνη του ορκωτού λογιστή, την επάρκεια των θεσμών που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τελικά την ίδια την κοινωνία».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης την ομιλία του στη σημερινή επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 25 χρόνων από την ίδρυσή της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Είναι προφανές, συνέχισε ο υπουργός, ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά σε όλη την κλίμακα της εταιρικής διακυβέρνησης, τη ρύθμιση των αγορών και τη θωράκιση της κοινωνίας. «Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να αναβαθμίσουμε τον ρόλο του ορκωτού ελεγκτή και, να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ακεραιότητα των ελέγχων» όπως υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «ο ορκωτός ελεγκτής δεν είναι υπάλληλος ούτε υπηρέτης του επιχειρηματία ή της διοίκησης, αλλά αποτελεί αυτόνομο πόλο εξουσίας και ευθύνης μεταξύ γενικής συνέλευσης και διοικητικού συμβουλίου, αλλά και μεταξύ επιχείρησης και κοινωνίας. Ο ορκωτός λογιστής δεν είναι όπως ένας συνήγορος, δεν υπερασπίζεται όπως ο δικηγόρος τα συμφέροντα του εντολέα του, αλλά ως αντικειμενικός και αμερόληπτος κριτής πρέπει να υπερασπίζεται τα νόμιμα συμφέροντα της επιχείρησης, των μετόχων, των εργαζομένων, της κοινωνίας. Ο ορκωτός λογιστής συνεπώς στη δική μου αντίληψη ασκεί λειτούργημα κοινωνικό και έχει ευρύτερη κοινωνική ευθύνη».

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση και εκείνες που σχεδιάζει και οι οποίες, όπως είπε, διαμορφώνουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο είτε άμεσα είτε έμμεσα αφορά και το έργο του ορκωτού λογιστή.

Ο υπουργός είπε ότι στη χώρα μας υπήρχε κατακερματισμένο εταιρικό δίκαιο, πλήθος νόμων, τροπολογιών, κανονισμών, μεγάλα διοικητικά βάρη ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αδιαφάνεια, απουσία σωστής έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, 30.000 ανενεργές ΑΕ και τελικά «υπό τους ήχους μιας φιλοεπιχειρηματικής ρητορικής στη χώρα μας διαμορφώθηκε ένα αντιεπιχειρηματικό και αντιπενδυτικό περιβάλλον που ωστόσο αλλάζει προς το καλύτερο με γρήγορους ρυθμούς».

Χαρακτηριστικά είπε ότι στην περίπτωση της χρεοκοπίας του ομίλου Μαρινόπουλου κινδύνευσαν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ η περίπτωση της Folli-Follie έκανε τεράστια ζημιά στην αξιοπιστία του χρηματιστηρίου και στην αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τελικά της χώρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης για ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Αναλυτικά σημείωσε τα εξής:

– Εντός των επόμενων ημερών, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, το οποίο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό της ελληνικής έννομης τάξης και εκτιμάται ότι το νέο νομοθέτημα θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ εταιρειών.

– Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει το έργο της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την εποπτεία των εταιρειών με βασικές αρχές τις εξής παραδοχές. Η εποπτεία και ο έλεγχος θα ακολουθήσει την κατηγοριοποίηση του 4308/2014 και θα καταλαμβάνει οριζόντια ρυθμιστικά όλες τις κεφαλαιουχικές ή ακόμα και τις προσωπικές ενώ ο έλεγχος θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος.

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός, προτείνεται μια εποπτεία προληπτική και όχι κατασταλτική όπου ο κλάδος των ορκωτών ελεγκτών και των λογιστών θα έχει κρίσιμο και πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

– Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2019 αναμένεται να έχουν ενσωματωθεί όλες οι νομικές μορφές εταιρειών στην ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης.

– Μέχρι το τέλος του μήνα θα τεθεί σε διαβούλευση και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, μέσα από το νομοσχέδιο για την εποπτεία επιχειρείται να αναβαθμιστεί ο ρόλος των ελεγκτών, να εξασφαλιστεί η ποιότητα του ελέγχου με παράλληλη επαύξηση της ευθύνης των ορκωτών εκλεκτών και στην κατεύθυνση αυτή έχει ξεκινήσει ήδη διάλογος με τον κλάδο.

Κωστής Χατζηδάκης: Απαραίτητη η παρουσία αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών

«Για να μπορέσει μια ελεύθερη οικονομία να δουλέψει με τον τρόπο που πρέπει, είναι απαραίτητη η παρουσία αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών δίπλα σε ισχυρούς εποπτικούς μηχανισμούς. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη θέση της Νέας Δημοκρατίας». Αυτό υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «ο ρόλος του ελέγχου σε μια οικονομία μπορεί να μην τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση, αλλά όπως βλέπουμε το τελευταίο διάστημα με την περίπτωση της Follie-Follie, αποτελεί θεμέλιο για την ομαλή λειτουργία μιας οικονομίας».

Η υγιής επιχειρηματικότητα χρειάζεται, συνέχισε ο ίδιος «και το αντίστοιχο πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής. Αλλά σε καμιά περίπτωση αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε διαιώνιση του κρατισμού. Μόνο η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία. Σε μείωση των επιτοκίων του κρατικού και του ιδιωτικού δανεισμού. Αλλά και σε ουσιαστική αύξηση των επενδύσεων».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, είναι που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και νέες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και τους ανέργους και το κράτος πρέπει να είναι εκεί για να ελέγχει αθέμιτες πρακτικές, αλλά χωρίς να θέτει εμπόδια με ανόητες και επιβλαβείς γραφειοκρατικές ρυθμίσεις.

«Ο κρατισμός είναι ακόμα εδώ. Οι προκαταλήψεις απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα είναι πάντοτε παρούσες. Η υπερφορολόγηση υπονομεύει τον ιδιωτικό τομέα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική εμποδίζει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Η Ελλάδα παραμένει, δυστυχώς, ουραγός στην ευρωζώνη όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται επειγόντως μια στροφή στις πετυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των Ελλήνων, στην ίδια την κοινή λογική. Αυτή είναι η Ελλάδα που θα προχωρήσει μπροστά με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, νέες επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:22