search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:28
MENU CLOSE

Δραγασάκης: Να ελέγξουμε τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, οι θεσμοί να παίξουν το  ρόλο τους

04.10.2018 08:08
Δραγασάκης: Από το στάδιο της ηττοπάθειας ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε πλέον στο στάδιο του πείσματος - Media

 

«Υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ των πραγματικών θεμελιωδών δεδομένων της οικονομίας και των τραπεζών με τις κινήσεις στο Χρηματιστήριο, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν κερδοσκοπικοί παράγοντες. Δεν είναι η αιτία, αλλά οι δυνάμεις που αξιοποιούν κάποιες συγκυρίες. Μακροοικονομικά, η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης που έχει εδραιωθεί», είπε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο «Κόκκινο» 

Παραθέτοντας τα θετικά στοιχεία, ανέφερε ότι «έχει αρχίσει η άνοδος της τιμής των ακινήτων, που επίσης βοηθάει τις τράπεζες, ενώ τα stress test του Μαΐου απέδειξαν ότι είναι αρκετά ισχυρές ακόμη και σε δυσμενή σενάρια και οι καταθέσεις επιστρέφουν. Μάλιστα, ο ELA έχει ήδη μηδενιστεί για δύο τράπεζες και προβλέπεται να μηδενιστεί και για τις άλλες. Στα “κόκκινα δάνεια” έχουν επιτευχθεί οι στόχοι μείωσής τους. Επομένως, δεν δικαιολογείται τέτοιας έκταση αντίδραση στο Χρηματιστήριο».

Υπάρχουν φυσικά και στοιχεία που μπορεί να προβληματίζουν, όπως είπε, αναφέροντας ότι «τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν ήταν τα αναμενόμενα, ενώ μπήκαν πιο αυστηροί στόχοι για την μείωση των κόκκινων δανείων, απαιτείται πιο γρήγορη μείωση. Επίσης, η υπόθεση της Folli Follie έχει δυστυχώς κάνει ζημιά, δημιουργεί ένα κλίμα … Αυτή η συγκυρία αξιοποιήθηκε από αυτούς που προσπαθούν να κερδίσουν λεφτά».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε δύο σημεία:

Πρώτον ότι «για κάθε πρόβλημα υπάρχουν λύσεις … για την μείωση των “κόκκινων δανείων” και έχουμε εργαλεία και διαρκώς τα βελτιώνουμε, όπως με τον Εξωδικαστικό που τώρα αρχίσει να εφαρμόζεται ουσιαστικά … αλλά και άλλα που μπορούμε να συζητήσουμε με τις τράπεζες και τους θεσμούς. Για τα κεφάλαια, τα stress test έδειξαν ότι δεν χρειάζονται, αλλά κι εκεί υπάρχουν λύσεις αν χρειαστούν».

Δεύτερον, «ότι δεν μπορεί να παίζονται πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, θα είναι εγκληματικό, είναι ευαίσθητος χώρος και γι’ αυτό η κυβέρνηση τηρεί προσεκτική στάση».

«Ειδικά η ανακοίνωση της ΝΔ ήταν τελείως ανεύθυνη», τόνισε ο κ. Δραγασάκης, «η λογική ότι “δεν πάει καλά το Χρηματιστήριο, άρα καταρρέει η οικονομία” είναι όπως αυτό που έλεγαν κάποιοι “πάει καλά το Χρηματιστήριο, ευημερούμε ως χώρα και κοινωνία”. Και τα
δύο είναι λανθασμένα. Τα Χρηματιστήρια επηρεάζονται παγκοσμίως από πολλούς παράγοντες, καθώς και εξωγενείς, όπως στην περίπτωσή μας την κατάσταση στην Ιταλία».

«Άρα», όπως τόνισε, «όποιο και αν είναι το πρόβλημα υπάρχουν λύσεις, πρέπει να αποφύγουμε πολιτικά παιχνίδια, να ελεγχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και όσοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να τον παίξουν με υπευθυνότητα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 11:28