search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:11
MENU CLOSE

Η Εφορία θα δώσει προσωπικά στοιχεία φορολογούμενων σε «διατραπεζικές εταιρείες»

04.10.2018 14:15
Σταϊκούρας: Στο 4% η ύφεση μέχρι στιγμής – Δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις - Media
 
Με τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, επιτρέπει στις εφορίες να δίνουν προσωπικά στοιχεία φορολογούμενων ακόμα και σε διατραπεζικές εταιρείες.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τροπολογία διευρύνονται, οι κατηγορίες των προσώπων (διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ν.π.δ.δ., δημόσιες επιχειρήσεις, ν.π.ι.δ στα οποία το κράτος είναι μέτοχος, κ.λπ.), στις οποίες δύναται να χορηγούνται στοιχεία και πληροφορίες φορολογουμένων τα οποία τηρούνται ως απόρρητα, από πρόσωπα που τους έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες ή καθήκοντα της Φορολογικής Διοίκησης.
 
Έπίσης θα μπορεί να ορίζεται με ΚΥΑ αποζημίωση για το διοικητικό κόστος που η Φορολογική Διοίκηση αναλαμβάνει κατά την χορήγηση των ως άνω στοιχείων.
 
Τα στοιχεία αυτά θα αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία θα παρέχονται σε διατραπεζικές εταιρείες που διαχειρίζονται αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, χάριν των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων (όπως η Τειρεσίας ΑΕ), για τον σκοπό ενημέρωσης των αρχείων δεδομένων που τηρούν.
 
Για την ενημέρωση των αρχείων δεδομένων της παρούσας περίπτωσης χορηγούνται αποκλειστικά τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες φορολογούμενων:
 
– ως προς τα φυσικά πρόσωπα, ο ΑΦΜ, η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το όνομα, το επώνυμο, το όνομα και επώνυμο πατέρα, το όνομα και επώνυμο μητέρας και ο ταχυδρομικός κώδικας
 
– ως προς τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο ΑΦΜ, η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η επωνυμια, ο διακριτικός τίτλος και η έδρα
 
ιστ) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αμιγείς ή μικτές επιχειρήσεις οτα και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος».
 
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών με τις προτεινόμενες διατάξεις χορήγησης στοιχείων μητρώου διασφαλίζεται η ταυτοποίηση προσώπων στο πλαίσιο ενημέρωσης αρχείων και ως εκ τούτου εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον μέσω της ορθής λειτουργίας τόσο των διατραπεζικών εταιρειών που τηρούν δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς όσο και των νομικών προσώπων στα οποία το Δημόσιο έχει κάποια συμμετοχή.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33