search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:09
MENU CLOSE

Πηγές Eurogroup: Στην Ιταλία «ζουν στη σελήνη» – Κίνδυνος ακόμα και για «κούρεμα» καταθέσεων

04.10.2018 19:04
Πηγές Eurogroup: Στην Ιταλία «ζουν στη σελήνη» - Κίνδυνος ακόμα και για «κούρεμα» καταθέσεων - Media
 
Την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τελικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού της, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
 
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι δήλωση αξιωματούχου στο πρακτορείο, ότι όταν ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία προσήλθε την Δευτέρα στο Eurogroup και ανακοίνωσε σχέδιο για έλλειμμα 2,4% τα επόμενα τρία χρόνια, «όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό».
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «γενική αίσθηση ήταν ότι πρόκειται για πραγματικά φρικτό σήμα».
 
Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «τα σχέδια για τον προϋπολογισμό της επόμενης τριετίας σημαίνει ότι η Ιταλία, και μαζί της η Ευρωζώνη, υπνοβατούν προς την επόμενη κρίση», επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που το ιταλικό χρέος «ξεφύγει» (σήμερα αντιπροσωπεύει το 133% του ΑΕΠ της χώρας) ο ESM δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρέμβει για τη διάσωση της χώρας.
 
«Γενική συμφωνία είναι ότι η Ιταλία είναι υπερβολικά μεγάλη για να διασωθεί μέσω του ESM» δήλωσε τρίτος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τεχνικό, αλλά και η απροθυμία της Βόρειας Ευρώπης να ενεργοποιήσει τον ESM για την περίπτωση της Ιταλίας. «Επομένως», προσέθεσε δυσοίωνα, «μια τεράστια αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν η μόνη λύση».
 
Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τις ιταλικές τράπεζες και τους καταθέτες, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, της οποίας το χρέος ανήκε σε ξένους πιστωτές, το μεγαλύτερο μέρος του ιταλικού χρέους διακρατείται από ιταλικά ιδρύματα και ιδιώτες. «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα πρέπει να ακολουθήσει αναδιάρθρωση, και αυτό θα διαγράψει τις οικονομίες ενός μεγάλου μέρους του ιταλικού λαού» προειδοποίησε ο πρώτος αξιωματούχος.
 
Όσο για την θετική αντίδραση των αγορών, τέταρτος αξιωματούχος δεν μάσησε τα λόγια του στο Reuters: «Ο κόσμος υποτιμά την κλίμακα, την απόλυτη παραφροσύνη της απόκλισης. Και οι ιταλικές υποθέσεις για την ανάπτυξη είναι γελοίες. Η ανάπτυξη, ειδικά με αυτή την κυβέρνηση, θα επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί» είπε, προειδοποιώντας ότι η Ρώμη θα συγκρουστεί και με τις Βρυξέλλες αλλά και με ιταλικές επιχειρήσεις και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ζουν στη Σελήνη. Αυτό που συμβαίνει είναι τελείως ανεύθυνο».
 
Πληροφορίες: Reuters/newpost.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10