search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:50
MENU CLOSE

ΚΚΕ για Σκοπιανό «Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2041
4-10-2018
07.10.2018 03:00
kke1-4.jpg
 
«Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι πιέσεις για να γίνει αποδεκτή απ’ τους δύο λαούς η Συμφωνία των Πρεσπών και για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση στα δυτικά Βαλκάνια. Θα συνεχιστούν και θα οξυνθούν οι ανταγωνισμοί των ισχυρών, που μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή σε πυριτιδαποθήκη» είναι η εκτίμηση του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το δημοψήφισμα στα Σκόπια.
 
Σύμφωνα με τον Περισσό, η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα «φανερώνει ότι ένα μέρος του λαού της ΠΓΔΜ στέκεται αρνητικά ή τουλάχιστον με επιφύλαξη απέναντι στον εκβιασμό ότι είναι μονόδρομος η ένταξη σ’ αυτές τις – εχθρικές για τους λαούς – συμμαχίες» και αυτό παρά το γεγονός, όπως τονίζει το ΚΚΕ, «ότι απ’ τη γειτονική χώρα παρέλασε πλήθος παραγόντων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε., προκειμένου να πιέσουν για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να επιταχυνθεί η διαδικασία της ένταξης στους παραπάνω ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».
 
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ είναι «εκτεθειμένη, γιατί πρωτοστάτησε – ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ – στον εκβιασμό για να γίνει αποδεκτή μια επικίνδυνη συμφωνία». Χαρακτηρίζει, επιπλέον, ως «τυχοδιωκτική» τη στάση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ «που – ούτε λίγο ούτε πολύ – δήλωσε ότι θα αγνοήσει τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα» και έτσι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αναδεικνύει ποια είναι η αστική δημοκρατία». Πετώντας μάλιστα το «καρφί» του, ο Περισσός σημειώνει πως «άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί, εκ των υστέρων, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, το οποίο δεν είναι αρεστό στα ιμπεριαλιστικά κέντρα» και συνεχίζει: «Σ’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσφέρει αρκετή τεχνογνωσία στον κ. Ζάεφ».
 
«Διαιώνιση της σκληρής εποπτείας»
Για ένα άλλο επίπεδο, αυτό της οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «κυβερνητικό τρικ» που «είναι για γέλια», σχολιάζοντας την κατάθεση του προσχεδίου με δύο εκδοχές, μία με και μία χωρίς τις επιπρόσθετες περικοπές των συντάξεων. «Πρώτα πρώτα αποδεικνύει τη διαιώνιση της σκληρής εποπτείας στη “μεταμνημονιακή” περίοδο και πως η περιβόητη ελευθερία άσκησης οικονομικής πολιτικής ήταν ένα ακόμα πολιτικό ψέμα του κ. Τσίπρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περισσός.
 
Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως ακόμα και αν ισχύσει η εκδοχή της μη μείωσης των συντάξεων «η εξισορρόπηση θα προέλθει από την περικοπή κάποιων παροχών που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας του. Σε κάθε εκδοχή, ο λαός βγαίνει εξίσου χαμένος, για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και τα κέρδη των μονοπωλίων».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:48