search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:34
MENU CLOSE

Νέα συνάντηση Κουτρουμάνη-τροϊκανών

28.01.2012 10:00
Νέα συνάντηση Κουτρουμάνη-τροϊκανών - Media

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και των απεσταλμένων της τρόικας. Στο στόχαστρο των δανειστών μας εξακολουθούν να βρίσκονται ο κατώτατος μισθός καθώς και ο 13ος και 14ος μισθός. Προηγήθηκε συνάντηση της γ.γ. του υπουργείου Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και των απεσταλμένων της τρόικας. Στο στόχαστρο των δανειστών μας εξακολουθούν να βρίσκονται ο κατώτατος μισθός καθώς και ο 13ος και 14ος μισθός. Προηγήθηκε συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Οι δανειστές μας απαιτούν μεσοσταθμική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20% περίπου, με την κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς και αλλαγές στη Διαιτησία.

Η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και η μείωση του εργατικού κόστους σύμφωνα με την τρόικα θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που μετέχουν στην ευρωζώνη, όπου οι μεικτές κατώτατες αμοιβές είναι μικρότερες.

Στην Ισπανία ο μεικτός κατώτερος μισθός κυμαίνεται στα 641,50 ευρώ στην Πορτογαλία στα 485,00, ενώ στη Σλοβακία και την Εσθονία στα 317,00 ευρώ και 278,02 ευρώ αντίστοιχα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» και αντιτείνει ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων και η συμφωνία των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για πάγωμα των αυξήσεων, μπορεί να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον και να αποτρέψει τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων, έχει επέλθει 12% μείωση του κόστους εργασίας.
Την ίδια ώρα, επισημαίνουν ότι περαιτέρω περικοπές στα εισοδήματα θα βαθύνουν την ύφεση στην οικονομία και θα οδηγήσουν στην κατάρρευση των στόχων του μνημονίου για τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:32