search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:47
MENU CLOSE

Μήνυμα Αβραμόπουλου με πολλούς αποδέκτες: Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε απειλές που δεν σταματούν στα σύνορα

05.10.2018 14:26
Μήνυμα Αβραμόπουλου με πολλούς αποδέκτες: Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε απειλές που δεν σταματούν στα σύνορα - Media
 
Μηνύματα, τόσο προς την Ε.Ε., όσο και προς την ηγεσία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σχετικά με ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
 
Μετά την επίσκεψή του στα Τίρανα -όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ίλιρ Μέτα και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα-, ο κ. Αβραμόπουλος εκπροσώπησε την Κομισιόν στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών Ε.Ε.-Δ. Βαλκανίων, με αντικείμενο τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων, όσο και ζητήματα ασφάλειας όπως η συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομικές αρχές των κρατών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού.
 
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «το τοπίο της μετανάστευσης μεταβάλλεται διαρκώς. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση προσαρμόζοντας τις κοινές μας απαντήσεις στις νέες εξελίξεις. Οικοδομώντας πάνω στην στρατηγική των Δυτικών Βαλκανίων, πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας ώστε να περιορίσουμε την παράτυπη μετανάστευση, να καταπολεμήσουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης μεταναστών και να αποτρέψουμε κάθε κατάχρηση των διαδικασιών μετανάστευσης και παροχής ασύλου, να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τα σύνορά μας και να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας για τις επιστροφές και τις επανεισδοχές, αλλά, ταυτόχρονα, και να διαφυλάξουμε την κινητικότητα και τις νόμιμες οδούς για τους καλόπιστους ταξιδιώτες».
 
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με τρίτη χώρα –την Αλβανία – κάτι που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να δραστηριοποιηθεί στα εδάφη της. Θα ήθελα να συγχαρώ την Αλβανία για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην περιοχή και ευρύτερα. Αυτή η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη συνεργασίας μας και θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα την παράτυπη μετανάστευση, καθώς και να ενισχύσουμε την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».
 
Αναφερόμενος στο ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να ενισχύει την ικανότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να καταπολεμούν την τρομοκρατία και το βίαιο εξτρεμισμό. Για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε απειλές που δεν σταματούν στα σύνορα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εντατικοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας, με την υποστήριξη των Οργανισμών της Ε.Ε.».
 
Προσέθεσε, δε, ότι «η πολιτική βούληση και δέσμευση υπάρχουν. Πρέπει ωστόσο να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πράξεις. Για τον λόγο αυτόν, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπογράψαμε το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το σχέδιο αυτό θέτει συγκεκριμένους στόχους και βήματα για τα επόμενα δύο χρόνια σε ό, τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης τόσο σε τοπικό επίπεδο για κάθε έναν από τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια όσο και περιφερειακά, καθώς και για τη στοχευμένη και κατάλληλη στήριξη εκ μέρους της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και την επιχειρησιακή συνεργασία».
 
Τέλος, για το «φλέγον» ζήτημα της μετανάστευσης, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η Ε.Ε. προσβλέπει σε ενισχυμένη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των χωρών και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Έχουμε συλλογική ευθύνη να σταματήσουμε τις απώλειες ζωών, να καταπολεμήσουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών και να περιορίσουμε τις παράτυπες διαδρομές», προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο εταιρικής σχέσης, επί ίσοις όροις, με την Αφρική. Αυτό το έχω συζητήσει επανειλημμένα με συναδέλφους μου και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να επιβάλλουμε στους εταίρους μας στις αφρικανικές χώρες τη δημιουργία κέντρων».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43