search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:44
MENU CLOSE

Ευκαιρίες χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις – Ανοίγει νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

05.10.2018 14:57
Ευκαιρίες χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις - Ανοίγει νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ - Media

Ευκαιρίες για άμεση χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση των επενδυτικών-αναπτυξιακών του σχεδίων θα έχουν υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω ενός νέου προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο θα ανοίξει στα τέλη Οκτωβρίου. Συνολικά θα διανεμηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ προς ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι οποίες-εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές-θα λαμβάνουν επιδοτήσεις που ξεκινούν από 15.000 ευρώ και φτάνουν έως και 112.500 ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ επονομάζεται «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, αφορά τους κλάδους υγείας, μεταποίησης, χονδρικού εμπορίου, παροχής υπηρεσιών,
τουρισμού και εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ΕΠΑνΕΚ).

Στόχος της νέας δράσης, η οποία σε επίπεδο χρηματοδότησης, είναι η μεγαλύτερη που έχει προκύψει από το ΕΠΑνΕΚ, είναι η ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να
αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.

Το ποσοστό επιδότησης των επιχειρήσεων είναι τουλάχιστον 50% και μπορεί να ανέλθει έως και το 75%, για προϋπολογισμό έργων έως και 112.500 ευρώ. Η ένταξη αλλά και η πληρωμή όσων επιχειρήσεων πληρούν τις προϋποθέσεις. θα γίνεται άμεσα-αυτοματοποιημένα και το πρόγραμμα θα παραμένει ανοικτό έως την εξάντληση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω της νέας δράσης, αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 7.000 επιχειρήσεις.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι όσοι:
Έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
Διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με σχετικό Παράρτημα της αναλυτικής πρόσκλησης
Έχουν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.
Απασχολούν λιγότερες από 50 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας ή ο ετήσιος κύκλος εργασιών και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας την κατάλληλη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδεια λειτουργίας. Στην περίπτωση που η άδεια δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει χρονικά, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής
αίτησης έκδοσης/ανανέωσης αυτής.
Καλύπτουν την απαιτούμενη ιδιωτική συμμετοχή όπως ορίζεται από τον οδηγό του προγράμματος. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή/και δάνειο.
Δεν είναι προβληματικές επιχειρήσεις και να μην βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η δεδομένη επιχείρηση (ενιαία επιχείρηση),
συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα στην τελευταία τριετία (Κανόνας Deminimis)

Η Δράση θα χρηματοδοτεί τις κάτωθι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

Κτιριακές παρεμβάσεις
Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητάς της Παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας (προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση)
Εγκατάσταση συστημάτων πιστοποίησης-διαχείρισης ποιότητας, τυποποίησης και πιστοποίησης προϊόντων.
Αμοιβές συμβούλου για τη σύνταξη και παρακολούθηση του επενδυτικού Σχεδίου.
Μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03