23/10/2019 20:24:15
6.10.2018 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2041 στις 4-10-2018

«Η θυσία του Αβραάμ» έρχεται στο Ηρώδειο

«Η θυσία του Αβραάμ» έρχεται στο Ηρώδειο - Media

 

Αγαπημένος φίλος, ο σκηνοθέτης Ηλίας Μαλανδρής, μία φορά τον χρόνο, μας υποδέχεται ως θεατές σε μια αξιόλογη προσπάθεια. Χρόνια τώρα υπηρετεί το θέατρο από πολλά χαρακώματα, δίνοντας όλο του το «είναι».

Φέτος, σειρά έχει « Η θυσία του Αβραάμ», το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας, του Βιτσέντζου Κορνάρου, που θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή και μουσική Χρήστου Λεοντή και Αντώνη Παπαγγελή, με μια μοναδική σύμπλευση καλλιτεχνών, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Λευτέρης Ελευθερίου, αλλά και ο Ψαραντώνης και η Νίκη Ξυλούρη, πλαισιωμένοι από καταξιωμένους ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.

Πώς νιώθει ο Ηλίας;

«Ευλογία να δουλεύεις με αυτούς τους ανθρώπους. Ευλογία και απόλαυση. Κάθε πρόβα καταλήγει σε μυσταγωγία. Μόνο έτσι αντιλαμβάνεσαι γιατί γράφτηκε το έργο αυτό – “Η θυσία του Αβραάμ” –, σε μια εποχή που το θέατρο δεν υφίσταται, τον 16ο αιώνα. Η κρητική λογοτεχνία, από το υψηλότερο βάθρο, δίνει το φως της στον κόσμο όλο. Το αριστούργημα του ποιητή του “Ερωτόκριτου” είναι η σημαντικότερη γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το σύγχρονο θέατρο. Και είναι ποίηση, τίποτα άλλο».

Έργο χαρακτηριστικό της Αναγέννησης, γραμμένο πιθανότατα τον 16ο αιώνα, αποτελεί την ουσιαστική γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το αναγεννησιακό. Στη διάρκεια της πλοκής του, μέσα από το τελετουργικό της θρησκευτικής παράδοσης, μετατρέπεται σε λαϊκό δρώμενο, χρησιμοποιώντας μοτίβα της λαϊκής μουσικής.

Το έργο ανεβαίνει με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τη συνεργασία του The Greek Institute, που εδρεύει στο Harvard στη Βοστώνη.

Τα καθαρά κέρδη που θα προκύψουν από την παράσταση θα διατεθούν από την Εταιρία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στον σύλλογο Γονέων Παιδιών με Nεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Συντελεστές: Σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένου: Ηλίας Μαλανδρής, Μετάφραση ιταλικού κειμένου: Σωτήρης Τσιμπίδας, Λυρική μετάφραση προλόγου και χορικών: δρ Φώτιος Αποστολός, Λαογραφική μελέτη και χοροδιδασκαλία: Γιώργος Φραγκάκης

Σκηνικά-Κουστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη, Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Ταβουλάρης, Ιταλικές μάσκες: Κούλα Γαλιώνη, Κινησιολογία: Βάσια Αγγελίδου
Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου, Ηχοληψία: Δημήτρης Μπουρμπούλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστιάννα Ματζουράνη
Ερμηνεύουν: Νικήτας Τσακίρογλου (Αβραάμ), Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Σάρρα)- Χρυσάνθη Γεωργαντίδου (Άντα), Γιάννης Γρηγοράκης (Angelo)
Χριστιάννα Ματζουράνη (Ταμάρ), Νίκος Τσεργάς (Σιμπάν), Κωνσταντίνος Φερεντούρος (Σώφερ), Γρηγόρης Φρέσκος (Ισαάκ), σόλο λύρα Ηλίας Τουσούνης, Λευτέρης Ελευθερίου (σε κείμενα Luigi Grotto). Στον ρόλο του αφηγητή, ο Γρηγόρης Βαλτινός.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.