search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:00
MENU CLOSE

Δύο βιβλία σε ένα: «Power Kid»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2041
4-10-2018
08.10.2018 03:00
power_kid_exofyllo_20-6-2018_crop._big-1-1.jpg

 

Για το νέο μυθιστόρημα του Κυριάκου Αθανασιάδη που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Στερέωμα

Οι Εκδόσεις Στερέωμα, γνωστές τα τελευταία χρόνια για τις λίγες αλλά προσεκτικές και πάντα εξαιρετικά επιμελημένες προτάσεις τους, που κινούνται στον χώρο της πεζογραφίας κυρίως, αλλά και του δοκιμίου, ξεκίνησαν μόλις μία νέα σειρά, το Μαγικό Στερέωμα, αφιερωμένη στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

Πρώτος τους τίτλος στο Μαγικό Στερέωμα, το βιβλίο του Κυριάκου Αθανασιάδη «Power Kid», ένα μυθιστόρημα 270 σελίδων που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-10 ετών και πάνω.

Ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας, που γράφει και για ενήλικες και για παιδιά, καταπιάνεται στο «Power Kid» με ένα δύσκολο θέμα, αυτό του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, αλλά με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει — ή ίσως από ό,τι θα περιμέναμε. Το βιβλίο του είναι μία καθαρόαιμη περιπέτεια Επιστημονικής Φαντασίας, καθώς ο κεντρικός του ήρωας, το Παιδί, δεν είναι απλώς ένα άρρωστο δεκάχρονο αγόρι που δεν μπορεί καν να βγει από το σπίτι του, αλλά και ένας… υπερήρωας. Δεν ζει απλώς συντροφιά μόνο με τη μητέρα του, που τον υπεραγαπά και τον προστατεύει, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται από αυτήν για να αντιμετωπίσει τη μοίρα του – που  δεν είναι άλλη από, ούτε λίγο ούτε πολύ, την ίδια τη σωτηρία του πλανήτη από τους Εξωγήινους Κακούς, όπως χαρακτηριστικά τούς αναφέρει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής.

Χωρίς καθόλου μαλλιά στο κεφάλι του από τις συνεχείς θεραπείες, με μεγάλους και μικρούς πόνους που δυναστεύουν τη ζωή του, με ένα αυστηρό διαιτολόγιο που δεν το αντέχει, το Παιδί θα συνεχίσει να ασκείται στωικά σε όσα του λέει η Μαμά, γιατί ξέρει πως πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για τη μεγάλη μάχη.

Και ενώ οι μικροί (αλλά και οι μεγάλοι) αναγνώστες μαθαίνουν για την καθημερινότητα του ήρωα, για τον αγώνα που δίνει και για τα προβλήματα που εξουσιάζουν τη ζωή του, γίνεται κάτι εντελώς αναπάντεχο: το Παιδί μαθαίνει πως η ίδια του η μελλοντική ζωή, η ζωή του ως Power Kid, έχει ήδη γίνει βιβλίο – και μάλιστα όχι ένα όποιο κι όποιο βιβλίο, αλλά ένα βιβλίο που μοιάζει σαν να έρχεται από το μέλλον.

Κάτι συμβαίνει λοιπόν, κάτι μεγάλο, θαυμαστό και εντελώς ξεχωριστό, και το Παιδί πρέπει να το ανακαλύψει. Μέχρι τότε, όμως, διαβάζουμε και αυτό το δεύτερο βιβλίο, το βιβλίο-μέσα-στο-βιβλίο, που είναι ένα περιπετειώδες, ευφάνταστο ανάγνωσμα, γύρω από μια Γη κατακτημένη ήδη από τους σκληρούς και παντοδύναμους εξωγήινους και γύρω, βέβαια, από τον μεγάλο πρόμαχο της ανθρωπότητας: τον Power Kid…

Ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο από όσα μπορούμε να θυμηθούμε, ευχάριστο παρά το θέμα του, γρήγορο, χιουμοριστικό, περιπετειώδες, γεμάτο αγωνία αλλά και πολλή συγκίνηση. Ένα φιλόδοξο βιβλίο, που ασφαλώς δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αν και οι νεαροί αναγνώστες περιπετειωδών αναγνωσμάτων φαντασίας και θεατές, παράλληλα, των αντίστοιχων σειρών του Netflix θα είναι οι πρώτοι που θα το απολαύσουν.

Το «Power Kid», με εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από τον γνωστό καλλιτέχνη κόμικς Ηλία Κυριαζή, κυκλοφορεί ήδη σε όλα τα βιβλιοπωλεία, αλλά η παρουσίασή του δεν θα γίνει, ως είθισται, μέσα στις γιορτές, αλλά στις 15 Φεβρουαρίου του 2019: την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου.

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη και από πέρυσι ζει στην Πράγα. Έχει εκδώσει περί τα 30 βιβλία, ανάμεσά τους και αρκετά παιδικά: «Ο χιονάνθρωπος που ήθελε να γίνει Αϊ-Βασίλης», «Η βίλα των πνευμάτων», «Μαγική εικόνα», «Σαντιγί για μάγισσες» (όλα τους από τις εκδόσεις «Μίνωας»), «Ο άγριος Βασίλης» («Εστία»), «Μάγος είσαι;» («Φαντασία»), «Ο Λευκός Αξιωματικός» («Κέδρος», βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά του περιοδικού «Ο Αναγνώστης»), τη σειρά «Αρσέν & Φαντομά» (Παπαδόπουλος 2017 κ.ε., μαζί με την Κίκα Τσιλιγγερίδου), καθώς και έξι μυθιστορήματα για εφήβους, με διάφορα ψευδώνυμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 12:59