search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:22
MENU CLOSE

Σπούτνικ: Το φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ – Μουσικές, φαγητά, χοροί και εκθέσεις (φωτορεπορτάζ)

08.10.2018 06:43
Σπούτνικ: Το φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ - Μουσικές, φαγητά, χοροί και εκθέσεις (φωτορεπορτάζ) - Media Gallery

 

Με κεντρικό σύνθημα «Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε» διεξήχθη το 3ο Φεστιβάλ Σπούτνικ που στο ‘Αλσος Στρατού στο Γουδί.

 Πλήθος κόσμου από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου επισκέφθηκε το φεστιβάλ για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στους επισκέπτες, το παρών έχουν δώσει κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου κι η Ρένα Δούρου.

Συναυλίες και μουσικά αφιερώματα, πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, αθλητικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, παιδότοπος, βιβλιοπωλείο, κουζίνες από όλο τον κόσμο και πολυάριθμες δράσεις συνθέτουν το σκηνικό που έχει στηθεί εδώ και τρεις ημέρες στο ‘Αλσος Στρατού, «συμβάλλοντας σε μία όμορφη γιορτή αλληλεγγύης και συλλογικής ζωής, μακριά από λογικές ατομικού δρόμου και μαζικοποιημένης διασκέδασης».

«Μέσα από τη διοργάνωση του, επιδιώκουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τον πολιτισμό, την τέχνη και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, προσεγγίζοντας τα από τη σκοπιά της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Κεντρική μας προτεραιότητα αποτελεί να δώσουμε χώρο σε νέους και νέες να δημιουργήσουν, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να προσφέρουν στους επισκέπτες διόδους εναλλακτικής ψυχαγωγίας και προβληματισμού», επισημαίνουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Σπούτνικ σε ανακοίνωσή τους.

Ακόμη από το φεστιβάλ δεν λείπουν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, οι LGBTQI+ οργανώσεις, οι δομές αλληλεγγύης, οι ομάδες που ασχολούνται με το gaming και τις νέες τεχνολογίες, τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, οι άνεργοι/ες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι/ες, αλλά και κάθε συλλογικότητα που διεκδικεί τα δικαιώματά της.

«Το Φεστιβάλ Σπούτνικ πιάνοντας το νήμα από τις παραδοσιακές γιορτές της αριστεράς δοκιμάζει να τις μετασχηματίσει. Πειραματίζεται με τις υπόγειες μορφές τέχνης και δίνει χώρο σε νέους προβληματισμούς. Διαλέγεται με τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις διαφορετικές ταυτότητες. Αναδεικνύει τελικά όλα όσα δεν έχουν ακόμη βρει τη θέση τους. Κι αυτό είναι το ριζοσπαστικό του μήνυμα: γιορτάζει το έκκεντρο και το εκ-σωτερικό», τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το Φεστιβάλ Σπούτνικ είναι ακόμη μία ευκαιρία για να βρεθούν μαζί και να συζητήσουν πολλές ομάδες που ζουν σε αυτή την πόλη και σπανίως επικοινωνούν. Είναι ένας χώρος πολιτισμού κι ανταλλαγής εμπειριών από διάφορες κουλτούρες. Μεταναστευτικές κοινότητες είναι παρούσες και μοιράζονται τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τις συνήθειές τους μαζί μας και οργανώνονται εξαιρετικές συζητήσεις με κορυφαία θέματα αυτά των δικαιωμάτων, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, και της άλλης πρότασης για την προσέγγιση της κοινωνίας μας και των διαφορετικών πληθυσμών που ζουν σε αυτήν. Απαραίτητο προφανώς στοιχείο όλης της συζήτησης και το σχέδιο μας για την εργασία καθώς αυτό τελικά είναι και το πυρηνικό στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».

Επιπλέον, ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το 3ο Φεστιβάλ Σπούτνικ, σημείωσε: «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ μία πολιτιστική ομπρέλα κι ομπρέλα αλληλεγγύης που έχει μέσα πολλά στέκια αλληλεγγύης πανελλαδικά, πολλά στέκια πολιτιστικά, και δραστηριοποιούνται εντός τους πληθώρα πολιτιστικών ομάδων και μεγάλη μερίδα κόσμου, που έχουν δώσει μία ξεχωριστή χροιά στην πρωτοβουλία έξω από τα στενά όρια που μπορεί να βάζει μία κομματική νεολαία». Και πρόσθεσε: «Το φεστιβάλ έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο, κυρίως από τον νέο κόσμο, όπου συμμετέχει μέσα σε ό,τι κάνουμε και δημιουργεί κι ο ίδιος, και νομίζω προσπαθεί με αρκετή επιτυχία να τα αναδείξει αυτά και τα αναδεικνύει, σε μεγάλο βαθμό, με πολλές εκφάνσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας». «Παράλληλα έχουμε τις πολιτικές εκδηλώσεις όπου θέλουμε να αναδείξουμε ζητήματα τα οποία πιστεύουμε ότι αφορούν περισσότερο τη νέα γενιά, επομένως όλα αυτά νομίζω ότι συνθέτουν ένα πλαίσιο πολιτικής αλληλεγγύης και πολιτισμού για το φεστιβάλ μας και φέτος και κάθε χρόνο βλέπουμε ότι πηγαίνει καλύτερα κι έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο και κυρίως από μεγάλη μερίδα της νέας γενιάς», κατέληξε ο κ. Αλεξίου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:22