search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:14
MENU CLOSE

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τις Περιφέρειες – Όλα τα ονόματα

08.10.2018 09:24
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τις Περιφέρειες - Όλα τα ονόματα - Media

 

Θέμα ημερών είναι για να ανακοινώσει η ΝΔ τους υποψηφίους περιφερειάρχες που θα στηρίξει στην αυτοδιοικητική μάχη του Μαΐου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους στενούς του συνεργάτες βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις προκειμένου να καταλήξουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Σύμφωνα με ρεπορτάς του Euro2day, Στόχος της Πειραιώς είναι και οι 13 περιφέρειες της χώρας την βραδιά των εκλογών να βαφτούν γαλάζιες και στο πλαίσιο αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίξουν προφανώς και τα πρόσωπα των υποψηφίων που θα πρέπει να έχουν καθαρό μητρώο, επιτυχημένο επαγγελματικό ιστορικό και ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Ένα από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι «αντάρτες» που θέλουν να κατέβουν στη μάχη, έστω και χωρίς τη στήριξη του κόμματος, αλλά είναι επικίνδυνοι για να αποδυναμώσουν τον επίσημο υποψήφιο. Οι παρασκηνιακές διεργασίες και ζυμώσεις, ακόμα και τώρα, είναι έντονες, οι διαβουλεύσεις και τα παζάρια σε πλήρη εξέλιξη, με άγνωστο προς το παρόν το αποτέλεσμά τους.

Βέβαιη θεωρείται η στήριξη της ΝΔ σε τέσσερις νυν Περιφερειάρχες: Τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία, τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, τον Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο και τον Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο. Εκεί, όπως έχει προαναγγείλει, θα είναι υποψήφιος και ο Σπύρος Ριζόπουλος, που προέρχεται από το χώρο της κεντροδεξιάς και έχει το πράσινο φως δέκα τουλάχιστον κομματικών στελεχών της περιοχής, τα οποία μάλιστα παραπέμφθηκαν από την Πειραιώς σε πειθαρχικό έλεγχο με σκοπό τη διαγραφή τους.

Για την Περιφέρεια Αττικής, τα δύο ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της γαλάζιας λίστας των υποψηφίων είναι του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη. Ο τελευταίος έχει μεν προαναγγείλει ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ωστόσο η απόφαση της ΝΔ να στηρίξει στην πρωτεύουσα τον Κώστα Μπακογιάννη, ίσως οδηγήσει σε καραμπόλα και αλλαγή πλάνων για τον κ. Πατούλη.

Από την άλλη, ο κ. Παχατουρίδης δείχνει να επιμένει στη θέση του ότι παραμένει «ανεξάρτητος και αυτοδιοικητικός», την ίδια ώρα που μόνο τυχαία δεν θεωρεί την δημοσιοποίηση που πήρε πριν από λίγες μέρες δικαστική περιπέτειά του για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες. Κομματικός παράγοντας, πάντως, δεν αποκλείει το σενάριο επιλογής την τελευταία στιγμή κάποιου άλλου προσώπου – έκπληξης που δεν έχει ακουστεί ακόμα.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επικρατέστερη για να λάβει την γαλάζια στήριξη είναι η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ στα Ιόνια Νησιά τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα το όνομα της πρώην ευρωβουλευτή Ρόδης Κράτσα, η οποία κατάγεται από τη Ζάκυνθο. Στα υπόψιν βρίσκονται επίσης ο Κώστας Καρβούνης, καθώς και ο πρώην περιφερειάρχης, Σπύρος Σπύρου.

Ενδοπαραταξιακά προβλήματα

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, παρά τα ενδοπαραταξιακά προβλήματα, φέρεται να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να λάβει τις… ευλογίες της Πειραιώς, την ίδια στιγμή πάντως που ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη θέση του απερχόμενου Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, φέρονται να διεκδικούν οι αντιπεριφερειάρχες Φάνης Σπανός και Θεμιστοκλής Χειμάρας, καθώς και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Περλεπές. Κρούση, χωρίς τελικά αντίκρισμα, έγινε στον βουλευτή Ευβοίας Σίμο Κεδίκογλου, ενώ ακούστηκε και το όνομα του πρώην βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλου.

Για τη Δυτική Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δικηγόρο Ηλία Στεφανόπουλο, γιο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, προτείνοντάς του τη θέση του υποψηφίου Περιφερειάρχη, ενώ, ως εναλλακτική πρόταση, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το όνομα του Γιώργου Κοντογιάννη, πρώην βουλευτή Ηλείας και νυν συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα επικοινωνίας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με δεδομένο και το πράσινο φως του Αντώνη Σαμαρά, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο εκλεκτός της ΝΔ για την περιφέρεια Πελοποννήσου και ενώ έχει αποφασιστεί να μην στηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Ερωτηματικό και «πονοκέφαλος» παραμένουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι αυτού οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν με ποιο από τα δύο ψηφοδέλτια θα συμμετάσχουν.

Για τη Δυτική Μακεδονία έγινε πρόταση στον βουλευτή Κοζάνης Γιώργο Κασαπίδη, ενώ ακούγονται επίσης τα ονόματα του επιχειρηματία Κώστα Τόττη, των πρώην Δημάρχων Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη και Αμυνταίου, Μάκη Ιωσηφίδη, καθώς και του Περιφερειακού συμβούλου, Γιάννη Κιοσέ.

Τέλος, στην Κρήτη υπάρχει η σκέψη να στηριχθεί ο νυν Δήμαρχος Σταύρος Αρναουτάκης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ (υπάρχει η σκέψη να τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ έχουν βολιδοσκοπηθεί και κάποια γαλάζια στελέχη, χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Το ΚΙΝΑΛ

Τις τελευταίες πινελιές βάζουν και στο Κίνημα Αλλαγής για να οριστικοποιηθεί η λίστα των υποψηφίων περιφερειαρχών τους οποίους θα στηρίξει.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, επικρατέστεροι είναι οι εξής: Στην Αττική ο Γιάννης Σγουρός, στη Θεσσαλία ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής Νικόλαος Τσιλιμίγκας, στην Ήπειρο ο Δημήτρης Δημητρίου, διδάκτορας του τμήματος Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Βόρειο Αιγαίο ο Σταμάτης Μαλέλης, στην Κρήτη ο νυν Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, στη Δυτική Μακεδονία η μηχανικός και πρώην γενική γραμματέας Υπουργείου Ενέργειας Γεωργία Ζεμπιλιάδου και στην Δυτική Ελλάδα ο σημερινός Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Στην Στερεά Ελλάδα επικρατέστερη είναι η Κατερίνα Μπατζελή, στο Νότιο Αιγαίο ακούγονται τα ονόματα του γιατρού από τη Ρόδο Μανώλη Γληνού και του πρώην υπουργού Γιώργου Νικητιάδη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη και του Χρήστου Παπαστεργίου, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη των Γιώργου Πεταλωτή και Γιώργου Ντόλιου.

Στην Πελοπόννησο έχει απορριφθεί η περίπτωση στήριξης Τατούλη και ακούγονται τα ονόματα των Δημήτρη Ρέππα και Νάντιας Γιαννακοπούλου, ενώ σε αναζήτηση υποψηφίου βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:14