search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:02
MENU CLOSE

Μπάχαλο στην Ε.Ε. με τα κονδύλια για το άσυλο – Το Ελεγκτικό Συνέδριο «καρφώνει» τον EASO

09.10.2018 13:56
Στο μισό εκατομμύριο οι αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. ως τώρα - Media
 
Aρνητική γνώμη για τις πληρωμές επί των οποίων βασίζονταν οι λογαριασμοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το ‘Ασυλο (EASO) εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), εντοπίζοντας «σειρά προβλημάτων», στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου των λογαριασμών των 41 οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2017.
 
Ειδικότερα, το ΕΕΣ αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση πως ενέκρινε τους λογαριασμούς 41 οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2017 και εξέδωσε γνώμες χωρίς επιφύλαξη σχετικά με τα έσοδα επί των οποίων στηρίζονται αυτοί οι λογαριασμοί. Όσον αφορά, όμως, τις σχετικές πληρωμές, οι ελεγκτές εξέδωσαν και πάλι γνώμη χωρίς επιφύλαξη για όλους τους οργανισμούς πλην ενός, της EASO, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το ‘Ασυλο με έδρα τη Βαλέτα της Μάλτας.
 
«Οι ελεγκτές εφιστούν την προσοχή στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην EASO όσον αφορά το προσωπικό της, η οποία, κατά την άποψή τους, έχει επιδεινωθεί ραγδαία και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας. Επισημαίνουν ότι οι πληρωμές της EASO παραβίαζαν συστηματικά τους κανονισμούς, γεγονός που μαρτυρά ανεπάρκεια των εσωτερικών δικλείδων ελέγχου, ιδίως όσον αφορά τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων και προσλήψεων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΕΣ.
 
Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τις πληρωμές, στην περίληψη της έκθεσης του ΕΕΣ, σημειώνεται πως διατυπώθηκε αρνητική γνώμη «λόγω της ουσιώδους και συστηματικής μη συμμόρφωσης των πληρωμών με τον δημοσιονομικό κανονισμό του οργανισμού και τους λοιπούς ισχύοντες κανόνες και διατάξεις, που αφορούν κυρίως τις διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων και προσλήψεων στις οποίες βασίζονται οι πληρωμές». Αναφέρεται επίσης πως το ποσό στο οποίο ανέρχονται συνολικά τα σφάλματα λόγω μη συμμόρφωσης των πληρωμών είναι τουλάχιστον 7,7 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 10,3 % του συνόλου των πληρωμών που πραγματοποίησε η Υπηρεσία το 2017.
 
Επίσης, για την EASO υπογραμμίζονται οι «σοβαροί κίνδυνοι που είναι σύμφυτοι με το είδος των δραστηριοτήτων του οργανισμού και τις προκλήσεις που δημιούργησε η μεταναστευτική κρίση». Όπως σημειώνεται, «δεν υπήρχε μια σταθερή δομή διακυβέρνησης ούτε αποτελεσματικές δικλείδες ελέγχου που να περιορίζουν αυτούς τους κινδύνους, με αποτέλεσμα πολυάριθμες περιπτώσεις ουσιώδους μη συμμόρφωσης με το νομικό πλαίσιο, ιδίως όσον αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης και σύναψης συμβάσεων. Οι περιπτώσεις που εντοπίσαμε παραβιάζουν τις αρχές του ανταγωνισμού, της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της μη εισαγωγής διακρίσεων».
 
Τέλος, σε σχέση με τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, επισημαίνεται πως η EASO είναι ανάμεσα στις 14 υπηρεσίες της ΕΕ που ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν «αδυναμίες στη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων, κυρίως όσον αφορά τις συμβάσεις υπηρεσιών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική αποδοτικότητα των σχετικών δαπανών».
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:02