search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:44
MENU CLOSE

Η έρευνα για τα Σεπτεμβριανά του 1955 ολοκληρώνεται μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο COSMOTE HISTORY HD

09.10.2018 15:22
Η έρευνα για τα Σεπτεμβριανά του 1955 ολοκληρώνεται μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο COSMOTE HISTORY HD - Media
Με τον απολογισμό των Σεπτεμβριανών του 1955 και των γεγονότων που ακολούθησαν, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 15/10 στις 21.00 η μεγάλη έρευνα για το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, σε παραγωγή COSMOTE TV.
 
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής καταγράφονται μέσα από μαρτυρίες ομογενών, οι καταστροφές σε καταστήματα, σπίτια, ναούς, σχολεία και νεκροταφεία, οι οποίες σύμφωνα με τους αναλυτές ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο σε σημερινές τιμές. Οι τουρκικές πιέσεις, ωστόσο, δεν σταμάτησαν και συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια με εφόδους στα γραφεία ελληνικών οργανώσεων και απελάσεις διακεκριμένων εκπροσώπων του ελληνισμού. Παρόλα αυτά, ο ελληνισμός κατάφερε και πάλι να σταθεί στα πόδια του και να δημιουργήσει εκ νέου όσα έχασε τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου.
Στην εκπομπή μιλούν: ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών – Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νικόλαος Λιάζος, ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Γιώργος Λεύκαρος, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Ιακωβίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπολιτών Βορείου Ελλάδος, Πολύβιος Στράντζαλης, η Μαρίνα Καλούμενου, κόρη του φωτογράφου Δημήτρη Καλούμενου που απαθανάτισε τις καταστροφές, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καράγιωργας, η καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας Ιλάι Ρομέιν Ορς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιερζί Γκιουλέκ.
 
Παράλληλα, φιλοξενούνται μαρτυρίες από τους Κωνσταντινουπολίτες Θεμιστοκλή Παχόπουλο, Δήμητρα Σιδηροπούλου, Δερμαζέρ και Αβραάμ Γεωργιάδη.
 
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.
 
Το παρασκήνιο του Μακεδονικού Αγώνα συνεχίζεται στο COSMOTE HISTORY HD
Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Μακεδονικός Αγώνας:1904-1908» σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, που πραγματεύεται την ελληνική αντίδραση στις επεκτατικές κινήσεις των Βουλγάρων εντός της οθωμανικής επικράτειας, επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD με το δεύτερο μέρος, την Κυριακή 14/10, στις 19.00. Σε αυτό το επεισόδιο, παρακολουθούμε πώς ξεκίνησε ο Μακεδονικός Αγώνας και πώς αφυπνίστηκε η συλλογική συνείδηση των Ελλήνων.
 

H εκπομπή «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», σε παραγωγή COSMOTE TV, με τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, επιστρέφει αυτή την εβδομάδα για να αναδείξει μέσα από τρίλεπτα fillers τις καταβολές και τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής γλώσσας, να εξηγήσει και να σχολιάσει λέξεις, γλωσσικές δυσκολίες, γραμματικά, συντακτικά, σημασιολογικά και ορθογραφικά λάθη, με σκοπό την ορθότερη και πιο ποιοτική χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου. Τα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα» προβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50.
 
Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του καναλιού και στo πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ «Το χρονικό μιας καταστροφής», το οποίο παρουσιάζει, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων, την ιστορία του Χορτιάτη, ενός από τα χωριά-θυσιαστήρια της γερμανικής κατοχής (Κυριακή 14/10, 21.00).
 
Επίσης, η σειρά ντοκιμαντέρ «Οδός Ελλήνων», για τη ζωή και το έργο σπουδαίων προσωπικοτήτων που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ελληνική ιστορία κι έχουν τιμηθεί από την Ελλάδα μέσω της ονοματοδοσίας δρόμων, επιστρέφει αυτή την εβδομάδα με 3 νέα επεισόδια.
 
Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Ηλία Βενέζη, τον συγγραφέα των δύο πολέμων, με την πολυτάραχη ζωή και το πλούσιο έργο (Παρασκευή 12/10, 17.00), το δεύτερο στον ανατρεπτικό και πρωτοπόρο του μοντερνισμού στην πεζογραφία, Γιάννη Σκαρίμπα (Δευτέρα 15/10, 17.00) και το τρίτο στον πολυγραφότατο και πολυμεταφρασμένο εκπρόσωπο του ρεύματος του κοινωνικού ρεαλισμού, Μενέλαο Λουντέμη (Τετάρτη 17/10, 17.00).
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:44