07/08/2020 01:15:10

Στουρνάρας: Σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες οφείλονται οι πιέσεις στις τράπεζες

Στουρνάρας: Σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες οφείλονται οι πιέσεις στις τράπεζες - Media

 

«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες» δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τη νέα μείωση της έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες (ELA).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ αντανακλά στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Άψογη και καθημερινή συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο»

Εν τω μεταξύ, την έκπληξή τους εκφράζουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η οικονομία απαιτεί ηρεμία λόγω κλυδωνισμών στις αγορές.
 
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σε συνομιλητές του ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι «συνεργάζεται άψογα και σε καθημερινή βάση με το οικονομικό επιτελείο και αδιαφορεί για τις επιθέσεις άσχετων με το θέμα», ενώ δηλώνει ότι δεν προτίθεται να απαντήσει.
 
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο διοικητής της ΤτΕ μιλάει σχεδόν καθημερινά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Επικρατείας που πήρε πρόσφατα την αρμοδιότητα των τραπεζών, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκο.
 
Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.