search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:42
MENU CLOSE

Τα βρήκε μπαστούνια η Deutsche Bank

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2041
4-10-2018
10.10.2018 13:00
pn0410ldb.jpg

 

Στόχος η ενίσχυσή της στον ανταγωνισμό με τις αμερικανικές τράπεζες

Τα δημοσιεύματα και οι φήμες για τη συγχώνευση των δύο γερμανικών τραπεζικών «γιγάντων», της Deutsche Bank και της Commerzbank, δεν είναι καινούργια. Η φημολογία για τον επικείμενο «γάμο» των δύο τραπεζών εντάθηκε το καλοκαίρι, για να έρθει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η διάψευση από τον Τζέιμς Φον Μόλτκε, οικονομικό διευθυντή της Deutsche Bank, ο οποίος απέρριψε τα δημοσιεύματα ως «μυθοπλασίες του Τύπου». Το τι μέλλει γενέσθαι θα δείξουν ο χρόνος και τα… οικονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times», η συγχώνευση των δύο θεωρείται δεδομένη, ενώ το Βερολίνο από πλευράς του φαίνεται να επιθυμεί την «παντρειά», με στόχο τη δημιουργία μιας τράπεζας που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την προσανατολισμένη προς τις εξαγωγές οικονομία της χώρας.

Αυτοί οι δύο χρηματοπιστωτικοί όμιλοι (Deutsche Bank και Commerzbank), ο πρώτος και ο δεύτερος κατά σειρά στη γερμανική αγορά, διατηρούν συνολικά περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 2 τρισ. ευρώ. Για να ολοκληρωθεί όμως ένα τόσο σημαντικό ντιλ, θα πρέπει να προηγηθεί εκ μέρους της DB η αναδιάρθρωση της επενδυτικής της τράπεζας και η απορρόφηση και ενσωμάτωση της Post Bank. Εν συνεχεία, θα μπορούσε να εξεταστεί πώς η DB θα προχωρήσει στη συγχώνευση με τη μεγάλη της αντίπαλο, την Commerzbank.

Στόχος οι Αμερικανοί

Βασικός σκοπός των δύο τραπεζικών κολοσσών όμως είναι να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες. Σε συνέντευξή του, ο CEO της DB Κρίστιαν Σέβινγκ είχε υποστηρίξει πως «το να υπάρξουν ευρωπαϊκοί πρωταθλητές στον χρηματοπιστωτικό κλάδο που να συναγωνίζονται επάξια τους Aμερικανικούς εξαρτάται από την ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά στην Ε.Ε. και το κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ολοκλήρωση της τραπεζικής, δημοσιονομικής και κεφαλαιακής ένωσης.

Πολλοί ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι έχασαν σε μέγεθος εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι κορυφαίες γερμανικές τράπεζες πολεμούν ακόμα με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, εκτιμά από την πλευρά του ο Κλάους Νίντιγκ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Κατόχων Αξιογράφων (DSW), σημειώνοντας πως «η αντιμετώπιση της κρίσης κόστισε πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήμα στις τράπεζες. Έτσι, στον τομέα της ψηφιοποίησης οι τράπεζες έχουν μείνει δέκα χρόνια πίσω».

Επιπλέον δυσμενή αντίκτυπο έχει το γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες καλούνται συχνά να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα, ενώ το κόστος δανεισμού είναι πολύ χαμηλό, περιορίζοντας την κερδοφορία τους.

Επομένως ένα θετικό ντιλ ανάμεσα σε DB και Commerzbank θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά την πρώτη HSBC και τη δεύτερη BNP Paribas. Τράπεζες βέβαια που απέχουν παρασάγγας από τα αμερικανικά μεγαθήρια, όπως την ισχυρότερη αμερικανική τράπεζα JP Morgan, με χρηματιστηριακή αξία 334 δισ. ευρώ.

Τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε τον Ιούλιο η DB δείχνουν επιπλέον έναν λόγο για τον οποίο, πέρα από τον… καπνό της συνένωσης, υπάρχει και φωτιά. Στο δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της τράπεζας κατέγραψαν πτώση, ενώ τα έσοδα ήταν σχεδόν αμετάβλητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, τα καθαρά κέρδη του τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 361 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 19% σε ετήσια βάση, αλλά υψηλότερα των προσδοκιών. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 6,59 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 6,62 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

Και η UBS στο παιχνίδι

Εκτός από τη Commerzbank, η DB έχει μάτια και για άλλον, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ανέφερε ότι η Deutsche Bank έχει εξετάσει σε θεωρητικό επίπεδο μια συγχώνευσή της με την ελβετική UBS – αν δεν τελεσφορήσει μια συμφωνία με την Commerzbank – προκειμένου να μελετήσει τις επιπτώσεις από μια συνένωση δυνάμεων.

Οι εικασίες για μια πιθανή συγχώνευση είναι φυσικό να έχουν ενταθεί, καθώς η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα προσπαθεί να ανακάμψει από τρία συνεχή έτη ζημιών. Ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank ωστόσο διέψευσε κατηγορηματική τη φημολογία για πιθανή συγχώνευση.

Ο παράγοντας Brexit

Ζήτημα το οποίο απασχολεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι επίσης η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. – παρ’ όλο που δεν διαφαίνεται ακόμη φως στο τούνελ – και η δυναμικότητα του Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit. Η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία από το Λονδίνο στη Φραγκφούρτη μέσα στο 2019, τη χρονιά δηλαδή του Brexit.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, η Deutsche Bank εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει μεγάλους όγκους assets από το Λονδίνο στη Φραγκφούρτη και να μετατρέψει τον βρετανικό της βραχίονα σε μια μικρότερη και λιγότερο περίπλοκη θυγατρική.

«Οι όροι σύμφωνα με τους οποίους οι τράπεζες θα λειτουργούν στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit παραμένουν ασαφείς ελλείψει μιας σταθερής πολιτικής συμφωνίας, αλλά πρόθεσή μας είναι να επιχειρούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω υποκαταστήματος, σύμφωνα με τα πρότυπα της Prudential Regulation Authority» αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Για όλα αυτά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ τηρεί σιγήν ιχθύος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:41