search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:56
MENU CLOSE

Υποψήφιοι με «άρωμα» Κέντρου – Τα σχέδια του Αλ. Τσίπρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (ονόματα)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2042
11-10-2018
11.10.2018 11:00
Υποψήφιοι με «άρωμα» Κέντρου - Τα σχέδια του Αλ. Τσίπρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (ονόματα) - Media

 

Με φόντο τις εσωτερικές κόντρες συνεδριάζει η Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από εκείνη που έλαβε χώρα στα τέλη Αυγούστου με αντικείμενο την ανάδειξη νέου γραμματέα (σ.σ.: του Πάνου Σκουρλέτη), θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται αφενός η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, αλλά και η εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Η συγκυρία στην οποία γίνεται η συνεδρίαση του οργάνου προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να χαράξει την πορεία της κατά την επόμενη μέρα επιχειρώντας από τη μία να σταθεροποιήσει την οικονομία σε αυτή τη χωρίς «μνημονιακή ομπρέλα» περίοδο, και από την άλλη να εφαρμόσει στοιχεία της δικής της πολιτικής, διάφοροι εσωτερικοί ανταγωνισμοί και κόντρες μοιάζει να έρχονται στην επιφάνεια.

Το εσωτερικό κλίμα εσχάτως επιβαρύνθηκε από την – σε δημόσια θέα – κόντρα Φίλη – Παππά με την ΕΡΤ στο επίκεντρο, η οποία έλαβε διαστάσεις: ο Νίκος Φίλης κατήγγειλε την ύπαρξη «παραδιοίκησης» στην ΕΡΤ και διαιώνισης του προηγούμενου καθεστώτος, στοιχεία τα οποία χρέωσε στον αρμόδιο υπουργό ΨΗΠΤΕ με τον τελευταίο να του αντιγυρίζει ότι η κριτική αυτή ταυτίζεται με εκείνη της Ν.Δ.

Υπόβαθρο αυτής της κόντρας – αν και στο παρασκήνιο σοβούν και άλλες, εξίσου ενδιαφέρουσες – αποτελεί η άποψη πολλών εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιμέρους πρακτικές και επιλογές της κυβέρνησης θολώνουν το αριστερό και προοδευτικό της στίγμα, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να υπερισχύσει στη μετά το μνημόνιο εποχή.

Κληρώνει για Πολιτική Γραμματεία

Σε ό,τι αφορά τα στενά κομματικά ζητήματα της ατζέντας, σε σημερινή συνεδρίαση της απερχόμενης Π.Γ. (στις 14.00) θα συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Μεταξύ άλλων εκκρεμεί η δομή του νέου οργάνου, αν τελικώς θα επιστρέψει στην ενιαία μορφή ή θα παραμείνει «σπαστό» σε δύο σκέλη, το Πολιτικό Συμβούλιο από τη μία και το Εκτελεστικό Συμβούλιο από την άλλη. Ένα από τα επιχειρήματα κατά του ενιαίου οργάνου είναι ότι θα απαρτίζεται από περισσότερα μέλη προκειμένου να εκπροσωπηθούν επαρκώς όλες οι τάσεις σε κόμμα και κυβέρνηση, άρα θα είναι πιο δύσκολες οι τακτικές συνεδριάσεις σε πλήρη απαρτία. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τη μη ενιαία μορφή (Πολιτικό – Εκτελεστικό Συμβούλιο) η τάση όπως διαμορφώθηκε το περασμένο διάστημα προξενώντας και γκρίνιες, είναι να συνεδριάζει σε τακτική βάση το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει περισσότερο κυβερνητικό χαρακτήρα με συμμετοχή πρωτοκλασάτων υπουργών, ενώ το Εκτελεστικό Συμβούλιο – στο οποίο κατά κανόνα μετέχουν κομματικά στελέχη – αλλά και συνολικά η Πολιτική Γραμματεία κατέληγαν να συνεδριάζουν αραιότερα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο ταχύτητες και τα θέματα του κόμματος να ξεμένουν πιο πίσω.

Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές καταρχάς, έχει τεθεί στόχος από τον Πάνο Σκουρλέτη ο βασικός κορμός των υποψηφιοτήτων να έχει καταλήξει μέχρι τα τέλη του μήνα. Άλλωστε το παζλ έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με υποψηφιότητες σε διάφορους δήμους της Αθήνας και της περιφέρειας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει εκ νέου τους δικούς του δημάρχους (π.χ. Γιάννης Σταθόπουλος στην Αγ. Παρασκευή, Σίμος Ρούσσος στο Χαλάνδρι, Δημήτρης Μπίρμπας στο Αιγάλεω, Τινα Καφατσάκη στου Ζωγράφου, Απόστολος Καλογιάννης στη Λάρισα, κ.ά.). Ωστόσο, το πιθανότερο είναι να υπάρξουν και βασικές εκκρεμότητες, όπως π.χ. ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος μέχρι στιγμής δείχνει να αποτελεί γρίφο καθώς αποδεικνύεται δύσκολη η εξεύρεση υποψηφιότητας απέναντι στο «φαβορί» Κώστα Μπακογιάννη που κατέρχεται με τη στήριξη της Ν.Δ. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει εδώ και μήνες «κλειδώσει» ουσιαστικά η στήριξη στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη.

Περιφέρειες με κεντρώους υποψήφιους

Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες διαμορφώνεται μια εικόνα αναφορικά με τις 13 περιφέρειες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, για τις περισσότερες εξ αυτών έχουν υπάρξει προτάσεις και προχωρημένες συζητήσεις. Βασική κατεύθυνση είναι οι συνεργασίες και η στήριξη σε κεντρώους υποψήφιους, οι οποίοι ενίοτε στηρίζονται και από το Κίνημα Αλλαγής.

Καταρχάς, σε ό,τι αφορά την Αττική, από κομματικής πλευράς θεωρείται αυτονόητο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια η Ρένα Δούρου, αν και η ίδια δεν έχει ακόμη δημόσια ανακοινώσει την υποψηφιότητά της.

Επίσης, σίγουρες θεωρούνται οι «συριζικές» υποψηφιότητες του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης και πρώην δημάρχου Χαλκιδέων Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – τη σχετική πρότασή της ανακοίνωσε η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας – και του νυν περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει δύο υποψηφιότητες «συμμαχικές» (προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ) αυτή τη φορά:

– Του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης.

– Του Απόστολου Κατσιφάρα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε στήριξη στον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛΛ Νίκο Τσιλιμίγκα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συζητείται η στήριξη της υποψηφιότητας του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη (ανεξάρτητος) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συνεργασία που στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 δεν είχε προχωρήσει και είχε ματαιωθεί με επεισοδιακό τρόπο ύστερα από εσωκομματικές αντιδράσεις.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηρίξει τον προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛΛ Γιώργο Ζάψα.

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ακούγεται έντονα το όνομα του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη – πιθανότατα λόγω και της «πασοκικής» διαδρομής του θεωρείται ότι μπορεί να ανακόψει τις διαρροές δυσαρεστημένων, λόγω Σκοπιανού, κεντρώων ψηφοφόρων.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται σε στήριξη του Κώστα Κατσιμίγα.

Επίσης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σίγουρη φέρεται η στήριξη στον γ.γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε, που στις προηγούμενες εκλογές είχε στηριχθεί από τον χώρο του σημερινού ΚΙΝΑΛΛ.

Τέλος, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ακούγεται το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, ενώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν φαίνεται να έχει κατασταλάξει ακόμη η συζήτηση.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15