search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:48
MENU CLOSE

Όλοι του φταίνε!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2042
11-10-2018
13.10.2018 03:00
georg.jpg
 
Τις προεκλογικές μηχανές σε κίνηση (επισήμως ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και με φόντο τα αιτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές) έχει θέσει η Ν.Δ., η οποία προσπαθεί να καθορίσει την ατζέντα της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Την ώρα που η μπάλα για το βασικό θέμα, τη συμφωνία των Πρεσπών, βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της ΠΓΔΜ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει αποφασισμένο να… επενδύσει σε ένα κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία και δημιουργίας υποψιών για σκάνδαλα.
Το μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο και οι πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες είναι το οικονομικό θέμα στο οποίο επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους η Ν.Δ., η οποία ταυτόχρονα ποντάρει στο θέμα με τη διαχείριση των κονδυλίων του μεταναστευτικού και στην υπόθεση των τελευταίων ημερών με την επέκταση της ΔΕΗ στην ΠΓΔΜ, σε μια προσπάθεια να «θολώσει» το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.
 
Φοβάται «παγίδες»
«Οι τράπεζες κλυδωνίζονται ξανά μετά τη λαίλαπα του 2015, ύστερα από τρία χρόνια με capital controls και μία ακόμα αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση» τόνισε ο Μητσοτάκης σε ομιλία του στην περιοδεία σε Άρτα και Πρέβεζα. Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης μάλιστα, ο Μητσοτάκης εκτίμησε ότι:
«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποχωρούν, αλλά δεν υποχωρούν. Μην νομίζετε ότι η μάχη θα είναι μια μάχη εύκολη. Θα είναι δύσκολη μάχη. Και θα είναι δύσκολη μάχη γιατί πάνε να μετατρέψουν τα ερείπια που δημιούργησαν σε παγίδες για το αύριο. Πάνε ξανά να διχάσουν, πάνε και πάλι να δώσουν ψεύτικες υποσχέσεις. Πάνε πάλι να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά: να ρίχνουν λάσπη όπου βρουν».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., απαντώντας σε ερώτημα για την οικονομία και το πρόβλημα των τραπεζών, ανέφερε πως «έχω ασκήσει από την πρώτη στιγμή πολύ σκληρή κριτική για αυτήν την μεγάλη αποτυχία, την οποία τη χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά – κατά την άποψή μου – και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες».
 
Ψάχνει για σκάνδαλα
Σε ένα άλλο επίπεδο, «σκληρό ροκ» έναντι της κυβέρνησης παίζει η Ν.Δ. και στο ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων για το μεταναστευτικό τόσο στο κοινοβουλευτικό πεδίο όσο και σε εκείνο της πολιτικής καθημερινότητας, μέσα από πρωτοσέλιδα και δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ.
Τον τόνο της αντιπαράθεσης έδωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα. «Αυτοί που μας κυβερνούν σήμερα πήραν 1,6 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και τώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης – η γνωστή OLAF – ψάχνει να βρει πού πήγαν τα λεφτά» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε:
«Κινητοποιήθηκε για αυτό και η ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη να διερευνήσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που γίνονται από πολλά στελέχη που πέρασαν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Να μάθουμε ποιος τα πήρε και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τελικά έκαναν σπέκουλα, έκαναν ταμείο στην παγκόσμια συμπάθεια για το δράμα των προσφύγων».
Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο ζήτημα 30 «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν καταθέσει επίκαιρη επερώτηση σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση «απαξιώνει συστηματικά τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφήνοντας αναπάντητες 64 ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και σχετίζονται όλες με ζητήματα αδιαφανούς διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων».
 
Στην πρίζα λόγω ΔΕΗ…
Πατώντας σε αυτό το πλαίσιο, η Ν.Δ. σηκώνει το θέμα της εξαγοράς της σκοπιανής ενεργειακής εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, μπλέκοντας μάλιστα το θέμα με τη συμφωνία των Πρεσπών και τον Ζόραν Ζάεφ.
«Ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας, φέρνοντας το ζήτημα στη Βουλή με επίκαιρη επερώτηση, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε αυτή την οριακή οικονομική κατάσταση, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία, αγοράζοντας μια ενεργειακή εμπορική εταιρεία στα γειτονικά Σκόπια». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο «γαλάζιος» βουλευτής:
«Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2018 προχώρησε στην αγορά της εταιρείας EDS Σκοπίων, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ Κότσο Ανγκιούσεφ, έχει αρνητικά κεφάλαια, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.
Παράλληλα ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017, η ΔΕΗ την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων».
 
…και, βεβαίως, ΕΡΤ
Ως δείγμα κυβερνητικής κακοδιοίκησης η Ν.Δ. φέρνει και την ΕΡΤ στη Βουλή. Οι «γαλάζιοι», κάνοντας λόγο για «διαρκή διολίσθηση της ΕΡΤ σε ΣΥΡΙΖΑ – Channel», κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά.
Η Ν.Δ. προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς με τον υφυπουργό του Λευτέρη Κρέτσο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος καθώς και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιος Κουτρομάνος, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις με αφορμή, όπως καταγγέλλει η Ν.Δ., «σειρά πρόσφατων γεγονότων αλλά και επώνυμων καταγγελιών που αποδεικνύουν τη χρησιμοποίηση της ΕΡΤ ως μηχανισμού κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά αναδεικνύουν και πολύ σοβαρά ζητήματα κακής διοίκησης και διαχείρισης της ΕΡΤ».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:47