search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:15
MENU CLOSE

Αλ. Τσίπρας προς Β. Σταϊνμάιερ: Να μην κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές από το παρελθόν (Video)

11.10.2018 09:44
Αλ. Τσίπρας προς Β. Σταϊνμάιερ: Να μην κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές από το παρελθόν (Video) - Media

 
Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αποτελέσει την αφορμή για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάλογο που είχε με τον κ. Σταινμάιερ, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφήσουν πίσω τα 8 χρόνια των Μνημονίων και τα εκατέρωθεν στερεότυπα, που δηλητηριάζουν τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας προσβλέποντας σε ένα μέλλον ισότιμης συνεργασίας.

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν, για τις οποίες σημείωσε ότι «πρέπει να λυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού 

Συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες, και συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα που μίλησε για μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, λέγοντας: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Ανάπτυξη και Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αντάλλαξαν σκέψεις για την πορεία της Ευρώπης και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει απέναντι στην απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί απειλή για την ίδια τη συνοχή της.

Επιπλέον, συζήτησαν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον, μετά και την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης και οι δύο πλευρές, τόνισαν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της πΓΔΜ να προχωρήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς αποτελεί απαράβατο όρο για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:14