search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:20
MENU CLOSE

Οι τόνοι για Καμμένο πέφτουν αλλά η κυβέρνηση δεν αισθάνεται πολύ καλά

12.10.2018 09:26
Οι τόνοι για Καμμένο πέφτουν αλλά η κυβέρνηση δεν αισθάνεται πολύ καλά - Media

 

Οι τόνοι για τον Πάνο Καμμένο εκ μέρους του Μαξίμου έπεσαν χθες, αν και από πλευράς πρωθυπουργικού γραφείου κινήθηκαν χαμηλά εξ αρχής και διαστάσεις δόθηκαν κυρίως μέσω δημοσιευμάτων. 

Ωστόσο, το Μαξίμου φαίνεται να μη θέλει να δώσει έκταση εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο βλάπτει συνολικά την κυβέρνηση αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών που βρίσκεται σε κομβικό σημείο με τις ψηφοφορίες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια να ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη.  

Ειδικότερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία προήδρευε ο πρωθυπουργός, κομματικές πηγές δεν έδωσαν ιδιαίτερες πληροφορίες για τη συζήτηση γύρω από το θέμα και σημείωσαν ότι ισχύει η διαρροή προ δύο εβδομάδων ότι δηλαδή το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών (σ.σ. άρα και όποιο θέμα κυβερνητικής συνεργασίας απορρέει από αυτό) «θα το ξαναδούμε τον Μάρτιο».

Μίλησαν, δε μίλησαν…

Στο μεταξύ, αν και ο Καμμένος ευρισκόμενος ακόμη στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει ανταποκριθεί σε τηλεφώνημα του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου χθες στον οποίο έδωσε κάποιες απαντήσεις για τις κινήσεις εν τούτοις, από το Μαξίμου επιμένουν ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τον Πάνο Καμμένο και διαψεύδουν και σχετικά δημοσιεύματα.
Είτε μίλησαν είτε όχι, από τις αρχές εβδομάδας οπότε θα έχει επιστρέψει ο υπουργός Άμυνας, αναμένεται να έχουν συνάντηση στο Μαξίμου για τις δέουσες εξηγήσεις από πλευράς Καμμένου και μένει να φανεί αν ο πρωθυπουργός θα εκπέμψει πιο αυστηρό μήνυμα ή θα συνεχίσει να κινείται σε ήπιους τόνους προτάσσοντας τη σταθερότητα της κυβερνητικής συνεργασίας σε μια περίοδο που υπάρχουν θέματα ανοιχτά.

Στο …μικροσκόπιο ο κύκλος της κυβερνητικής συνεργασίας

Εν τω μεταξύ, αύριο πραγματοποιείται η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την ανάδειξη νέας Πολιτικής Γραμματείας. Κομματικές πηγές επιμένουν ότι εκεί τριβές για το θέμα Καμμένου δεν πρόκειται να υπάρξουν κάτι που εξηγείται αν σκεφτεί κανείς ότι όλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξοργισμένοι με τη στάση του υπουργού Άμυνας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα έλθει σε δύσκολη θέση αν αναζωπυρωθεί η συζήτηση, από την πτέρυγα των 53 κυρίως, ότι ο κύκλος της κυβερνητικής συνεργασίας έληξε κι επομένως αυτό το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί ώστε η κυβέρνηση πιο απελευθερωμένη, να ανακτήσει την αριστερή και προοδευτική της φυσιογνωμία, τώρα που το μνημόνιο είναι παρελθόν.

Μέχρι τον Μάρτιο, τι;

Αν και, με αφορμή το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει αφήνοντας όμως ανοιχτό το αν θα επιβιώσει ο κυβερνητικός εταίρος, το θέμα αλλαγής κυβερνητικού εταίρου (ως πιθανός εταίρος έχει «φωτογραφηθεί» το Ποτάμι το προηγούμενο διάστημα)  με την κυβέρνηση στην εξουσία δεν είναι απλό. Αν το Μαξίμου κάνει την εκτίμηση ότι το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών περνάει άνετα και χωρίς τον Καμμένο, τον προσεχή Μάρτιο που προσδιορίζεται ο χρόνος κύρωσης της Συμφωνίας στη Βουλή, το θέμα είναι τι γίνεται μέχρι τότε και πώς η κυβέρνηση θα σταθεί χωρίς κλυδωνισμούς όλους τους μήνες που μεσολαβούν, με την προεκλογική χρονιά να τρέχει.

Ένας από τους θιασώτες της θέσης ότι ο κύκλος της κυβερνητικής συνεργασίας τελείωσε με τη λήξη του μνημονίου, είναι ο βουλευτής Νίκος Ξυδάκης (δεν είναι μέλος της ΚΕ) ο οποίος χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αφού καταφέρθηκε κατά του υπουργού άμυνας για το «θεσμικό ατόπημα» που ενείχαν οι πρωτοβουλίες του να παρακάμψει τον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε την κυβερνητική συνεργασία. Στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής, η συζήτηση αυτή μπορεί να συνεχιστεί από πρόσωπα όπως ο Νίκος Φίλης ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει σημειώσει ότι ο Καμμένος βλάπτει το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης.

Κουβάρι οι ΑΝΕΛ

Από την άλλη, πέρα από τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης που εκπέμπεται με τις σπασμωδικές κινήσεις Καμμένου, ο κυβερνητικός εταίρος παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. 

Οι πρωτοβουλίες του στην Αμερική αδειάστηκαν ακόμη και από τον Τέρενς Κουίκ, υφυπουργό Εξωτερικών , ενώ Κουικ και Παπαχριστόπουλος άδειασαν τον Τοσουνίδη για την πρότασή που έκανε το βράδυ της Τρίτης περί υπερψήφισης πρότασης μομφής της ΝΔ από τους ΑΝΕΛ, όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών – υπό τον όρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεσμευθεί ότι δε θα δώσει το όνομα Μακεδονία, όταν γίνει πρωθυπουργός. 

Η εικόνα που παρουσιάζουν οι ΑΝΕΛ με τους μισούς βουλευτές να εμφανίζονται, κόντρα στις απειλές Καμμένου να στηρίζουν την κυβέρνηση ή ακόμα και τη Συμφωνία των Πρεσπών, και με την αίσθηση που δίνουν ορισμένοι εξ αυτών να βρίσκονται ένα βήμα πριν την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ, προμηνύουν ακόμα περισσότερες σπασμωδικές κινήσεις στο μέλλον από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος εμφανίζεται πλέον να πασχίζει για την προσωπική του πολιτική διάσωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00