search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:37
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος: Να μπει τέλος στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν

12.10.2018 13:54
Αβραμόπουλος: Να μπει τέλος στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν - Media

 

Τέλος στην παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν ζήτησε η Κομισιόν, επικρίνοντας το γεγονός ότι ενώ το μέτρο επρόκειτο να είναι προσωρινό, ανανεώνεται συστηματικά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των χωρών της Ένωσης στο Λουξεμβούργο, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε: «Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη με εσωτερικά σύνορα κλειστά. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ευρώπη να επιστρέψει στο παρελθόν. Υπάρχουν ανησυχίες και ορισμένες από αυτές είναι δικαιολογημένες, αλλά κατά τα τελευταία χρόνια έχουμε παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες μας. Είναι η ώρα για να βάλουμε τέλος στους συνοριακούς ελέγχους».

Έξι χώρες έχουν επανεισαγάγει από το 2015 ελέγχους στον χώρο Σένγκεν (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία) κάνοντας χρήση νόμιμων εξαιρέσεων στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ζώνη. Οι περισσότερες χώρες δικαιολόγησαν αρχικά τα μέτρα αυτά επικαλούμενες παράτυπες μεταναστευτικές κινήσεις, αλλά στην συνέχεια επικαλέσθηκαν απειλές στην ασφάλεια συνδεόμενες με τις τζιχαντιστικές επιθέσεις.

Η Γαλλία ανακοίνωσε στις αρχές του Οκτωβρίου ότι επρόκειτο να παρατείνει για μία ακόμη φορά για έξι μήνες τους συνοριακούς ελέγχους που εφάρμοσε αμέσως μετά τις επιθέσεις τις 13ης Νοεμβρίου 2015.

Οι έλεγχοι, οι οποίοι επρόκειτο να τερματισθούν στο τέλος του Οκτωβρίου, θα ανανεωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου 2019.

Πολλές χώρες εκφράζουν ανησυχία για την πρακτική, καθώς οι εξαιρέσεις έχουν σιγά-σιγά γίνει ο κανόνας και θέτουν σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, μία ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας ανάμεσα σε 26 χώρες, 22 από τις οποίες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να προχωρήσουν με την μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο, ανατίθεται στην χώρα της πρώτης εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος η διαχείριση της αίτησης ασύλου, γεγονός που σημαίνει ότι οι χώρες της Μεσογείου σηκώνουν δυσβάστακτο φορτίο στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:36