search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:56
MENU CLOSE

Τσίπρας στην Κ.Ε.: Μονόδρομος η Συμφωνία των Πρεσπών – Μηνύματα σε χαμηλούς τόνους προς Καμμένο και όχι μόνο

13.10.2018 11:22
Τσίπρας στην Κ.Ε.: Μονόδρομος η Συμφωνία των Πρεσπών - Μηνύματα σε χαμηλούς τόνους προς Καμμένο και όχι μόνο - Media

 

Σε ήπιους τόνους και με προσεκτικές διατυπώσεις επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας, να στείλει μηνύματα προς τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία του είχε χαρακτήρα συνολικής παρουσίασης του οράματος την «επόμενη μέρα» από την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις έως τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη στρατηγική συμμαχιών στην Ευρώπη αλλά και εντός της χώρας. Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «Όρμπαν» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κάλεσε, εφόσον επιθυμεί να εμποδίσει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και τη συνταγματικής της θητείας, να το πράξει δια της θεσμικής οδού, με πρόταση δυσπιστίας.

Αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα του σχεδίου για τη χώρα την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας στο διεθνές πεδίο στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στον Πάνο Καμμένο αλλά και εκτός χώρας.

Επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ταυτόχρονα και προοδευτική αλλά και πατριωτική – άρα τον πατριωτισμό δεν τον μονοπωλεί ο Καμμένος και αποτρέπει λογικές εξάρτησης της χώρας από άλλες δυνάμεις. Η Ελλάδα είπε «ασκεί εξωτερική πολιτική υπέρ των εθνικών συμφερόντων, διαφυλάσσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα». Ταυτόχρονα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση εργάζεται διαρκώς για την προώθηση λύσεων που ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της περιοχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών.

Μονόδρομος η Συμφωνία των Πρεσπών

Υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, μήνυμα που στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση, όσους εντός εκτός της χώρας έχουν ξεκινήσει να απεργάζονται εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ άλλων και στον Πάνο Καμμένο:

«Αυτή η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν (…) πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει ή δύναται να συμμετέχει.

Πρόσθεσε, πως αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία «η Ελλάδα «δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Δεν αναζητούμε προστάτες»

Όσο για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, όπως και την Κύπρο υπογράμμισε ότι έχει τον χαρακτήρα, ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και πρόσθεσε με έμφαση: «Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, αλλά ως πυλώνας Ειρήνης και Ασφάλειας».

Κάτι που ερμηνεύεται ως απάντηση σε μία ακόμη πρόταση του υπουργού Άμυνας από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα να γίνει «πόρτα» των Ηνωμένων Πολιτειών σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα σημείωσε προωθεί τη συνεργασία, τη συνανάπτυξη και την καλή γειτονία με βάση το διεθνές δίκαιο και «δεν αναζητά προστάτες».

«Κανείς δε θα μας εμποδίσει»

Επίσης, λίγο παρακάτω σημείωσε πως η κυβέρνηση αυτή έφερε ξανά την Ελλάδα το ρόλο που της αξίζει επομένως δεν θα πτοηθεί στις προσπάθειές της .

«Είμαστε αποφασισμένοι, είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω μπροστά γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό καθήκον και το πατριωτικό συμφέρον. Και η κυβέρνηση αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, που λύνει προβλήματα δεκαετιών και αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία. Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει».

Φαινομενικά τα βέλη στράφηκαν κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο κάλεσε, εφόσον έχει άλλη άποψη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αλλά μπορεί να θεωρηθεί και μήνυμα προς τον υπουργό Άμυνας που με τις κινήσεις του προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική συνεργασία.

Για Στουρνάρα

Μηνύματα έστειλε για μια ακόμη φορά και προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, αναφερόμενος στην οικονομία και τις πρόσφατες αναταράξεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο – τις οποίες απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες μεταξύ άλλων και τα όσα συμβαίνουν με τη γειτονική Ιταλία.

Τον χαρακτήρισε «διαρκώς κινδυνολογούντα και ασκόπως πολιτικολογούντα» και σημείωσε: «Καλό είναι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό το τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο. Και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε, όχι όταν δεν πρέπει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:56