search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:29
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος: Εθνική αρμοδιότητα παραμένει η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

13.10.2018 12:09
Στο Παγκράτι ψήφισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος - Media

 

Εντατικές συζητήσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η ομοφωνία για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής και την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής ενόψει της Συνόδου Koρυφής της επόμενης εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν κατά το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Συγχρόνως, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου συζητήθηκαν νέες προτάσεις από την αυστριακή προεδρία, συμπεριλαμβανόμενης μιας “εξωτερικής διάστασης” της “υποχρεωτικής αλληλεγγύης” προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο μέχρι το τέλος του έτους.

“Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή δεν πρόκειται να αναλάβει εθνικές αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Αυτό είναι και θα παραμείνει αρμοδιότητα των κρατών μελών”, διευκρίνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι όποιες “ανησυχίες” για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας θα καθησυχαστούν το επόμενο διάστημα.

“Υπάρχει ευρεία συμφωνία και όλοι θέλουν να δουν έναν ισχυρό ρόλο για τη Frontex αναφορικά με τις τρίτες χώρες αλλά και με τις επιστροφές”, δήλωσε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, Χέρμπερτ Κικλ.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση της Επιτροπής για μια απλοποιημένη και ταχύτερη συνοριακή διαδικασία επιστροφών, δηλαδή να γίνεται άμεση επιστροφή μετά από μια αρνητική απόφαση για παροχή ασύλου. Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω συμφωνίες επανεισδοχής και συνεργασίες με τρίτες χώρες, το ενδεχόμενο ελεγχόμενων κέντρων ή και κράτησης των μεταναστών που δε δικαιούνται προστασίας αλλά και η άρνηση εισόδου.

Αναφορικά με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο Χ. Κιλκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την “απομάκρυνση” από τη στενή “ερμηνεία της αλληλεγγύης” ως εφαρμογής της μετεγκατάστασης προσφύγων προς μια πιο “ευρεία” προσέγγιση. Αυτή όπως είπε, αφορά την “εξωτερική διάσταση” της αλληλεγγύης δηλαδή την “πρόληψη” της κρίσης μέσα από τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Αβραμόπουλος κάλεσε τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική και να στηρίξουν πολιτικά τις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18