search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:13
MENU CLOSE

Πως λειτουργούσε η σπείρα διακίνησης ναρκωτικών – Ο ρόλος των δυο αστυνομικών

13.10.2018 13:28
Πως λειτουργούσε η σπείρα διακίνησης ναρκωτικών - Ο ρόλος των δυο αστυνομικών - Media

 

Σε συλλήψεις οκτώ ιδιωτών (τριών Ελλήνων και πέντε Αλβανών), καθώς και ενός αστυνομικού, που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών, προχώρησε χθες, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση σε Αττική και Θεσσαλία, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης συμμορίας, της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα, της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος. Σημειώνεται ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιπλέον ένας ακόμη Αλβανός, που φέρεται ως ο αρχηγός του κυκλώματος, οποίος διαφεύγει της σύλληψης και αναζητείται, καθώς και ένας ακόμα αστυνομικός, ο οποίος όμως δεν συνελήφθη αφού δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ένας από τους αστυνομικούς υπηρετεί στην Ασφάλεια Αττικής και μετατέθηκε πρόσφατα στην υπηρεσία πεζών περιπολιών, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ακόμα η μετάθεση λόγω αναρρωτικής άδειας. Ο δεύτερος αστυνομικός, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλία και υπηρετεί στα Γρεβενά, απολογήθηκε κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

Η έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, με βάση στοιχεία για την εμπλοκή αστυνομικού σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε η δράση της συμμορίας, που διακινούσε ναρκωτικά, έχοντας αναπτύξει δίκτυο που προμήθευε χρήστες, κυρίως με κοκαΐνη και κάνναβη. Η δράση του κυκλώματος προσδιορίζεται χρονικά, τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο, κυρίως στην Αττική και σε δύο τουλάχιστον πόλεις, σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο.

Τα μέλη της συμμορίας για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους χρησιμοποιούσαν στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες συνδέσεις, με στοιχεία ανύπαρκτων ή άλλων προσώπων ή διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας. Παράλληλα, στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδική ορολογία, με συνθηματικές εκφράσεις, που αντιστοιχούσαν είτε στο είδος των ναρκωτικών ουσιών (όπως «βούτυρο», «τούρτα», «κέϊκ») είτε στις ποσότητες των ναρκωτικών σε αντιστοίχηση με χρηματικά ποσά (για παράδειγμα 2 ευρώ ή 5 ευρώ).

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συλληφθείς αστυνομικός (αρχιφύλακας), ο οποίος υπηρετεί στην Αττική, προμηθευόταν και διέθετε ναρκωτικές ουσίες σε διευρυμένο δίκτυο ατόμων, που από κοινού είχαν αναπτύξει τα μέλη της συμμορίας, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός (αστυφύλακας), ο οποίος υπηρετεί στα Γρεβενά, προμηθευόταν μικροποσότητες ναρκωτικών από μέλος της συμμορίας, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ακόμα η μετέπειτα διάθεση τους. Και οι δύο αστυνομικοί, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, παρείχαν σε μέλη της συμμορίας πληροφορίες υπηρεσιακού χαρακτήρα, όπως στοιχεία ταυτότητας ιδιοκτητών αυτοκινήτων, καταδιωκτικά έγραφα κ.λπ.) για τη διευκόλυνση της δράσης τους.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν συνολικά οκτώ έρευνες σε οικίες εμπλεκομένων σε Αττική και Θεσσαλία, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, 5 πυροβόλα όπλα – πιστόλια, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM, περίπου 35.000 ευρώ, καθώς και διάφορα κοσμήματα, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα.

Επίσης, κατασχέθηκαν 3 Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:12