search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:22
MENU CLOSE

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Διάχυτη η δυσαρέσκεια στο κόμμα για Καμμένο – Μηνύματα Τσίπρα για κυβερνητική βιωσιμότητα και Πρέσπες

13.10.2018 17:15
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Διάχυτη η δυσαρέσκεια στο κόμμα για Καμμένο - Μηνύματα Τσίπρα για κυβερνητική βιωσιμότητα και Πρέσπες - Media

 

Το ζήτημα της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο κυριάρχησε στις ομιλίες πολλών μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη ημέρα των διήμερων εργασιών του οργάνου.

Πιο χαρακτηριστική η αναφορά Φίλη ότι ο Καμμένος προσπαθεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλαδα και πως πλέον η δυναμική της κυβερνητικής συνεργασίας εξαντλείται.

Στην ομιλία του στο άνοιγμα των εργασιών ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει μηνύματα σε ήπιους τόνους προς τον κυβερνητικό εταίρο, όπως ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία, κατ’ επέκταση κανείς δε μπορεί να τη ρίξει. Όπως επίσης ότι δεν υπάρχει plan B για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πέρα από την Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνει την επίλυση του ονοματολογικού και τη συνταγματική αλλαγή του ονόματος.

Βασικά θέματα της συνεδρίασης η προετοιμασία για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και η μορφή και εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Ο Γραμματέας της ΚΕ Πάνος Σκουρλέτης πρότεινε η νέα ΠΓ να είναι ενιαίο όργανο.

Από τους ομιλητές τέθηκαν θέματα κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών αναφορικά με τα ψηφοδέλτια, οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος, εμβάθυνσης της πολιτικης συζήτησης για την περίοδο μετά το μνημόνιο κλπ. Θετικά αποτιμήθηκαν οι κοινωνικές παρεμβάσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

Πυρά ομαδών κατά Καμμένου

Στο θέμα της ΕΡΤ αλλά και σε αυτό της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Μεταξύ άλλων, είπε για την ΕΡΤ ότι «Κοχλάζει το θέμα, θα υποστούμε πολιτική ζημιά. Ο Σαμαράς έπεσε και από το θέμα της ΕΡΤ που την έκλεισε. Διαβάστε ψήφισμα δημοσιογράφων της ΕΡΤ χθες, δεν είναι δεξιοί οι άνθρωποι, δεν είναι του Μητσοτάκη, όπως ειπώθηκε κάποια στιγμή εδώ μέσα. Αν είναι μια πολιτική λανθασμένη, τότε αυτή είναι το πρόβλημα, όχι η αποκάλυψή της».

Για τον Πάνο Καμμένο είπε: «Είναι στοιχείο αποπολιτικοποίησης. Ορθώς πήγαμε τότε με τον Καμμένο για λόγους συγκυριακούς. Σήμερα εξαντλεί τη δυναμική της αυτή η συνεργασία. Ο Καμμένος θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευθεί όμως. Είναι καρικατούρα. Γι’ αυτό να λάβουμε τα μέτρα μας για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας χωρίς παρεμπόδιση».

Σκληρή γλώσσα κατά του Π. Καμμένου χρησιμοποίησαν και οι Σάκης Παπαδόπουλος, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας.

Τσίπρας: Μονόδρομος η Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ήπιους τόνους και με προσεκτικές διατυπώσεις επέλεξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, να στείλει μηνύματα προς τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία του είχε χαρακτήρα συνολικής παρουσίασης του οράματος την «επόμενη μέρα» από την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις έως τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη στρατηγική συμμαχιών στην Ευρώπη αλλά και εντός της χώρας. Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «Όρμπαν» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κάλεσε, εφόσον επιθυμεί να εμποδίσει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και τη συνταγματικής της θητείας, να το πράξει δια της θεσμικής οδού, με πρόταση δυσπιστίας.

Αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα του σχεδίου για τη χώρα την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση της θέσης της χώρας στο διεθνές πεδίο στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στον Πάνο Καμμένο αλλά και εκτός χώρας.

Επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ταυτόχρονα και προοδευτική αλλά και πατριωτική – άρα τον πατριωτισμό δεν τον μονοπωλεί ο Καμμένος και αποτρέπει λογικές εξάρτησης της χώρας από άλλες δυνάμεις. Η Ελλάδα είπε «ασκεί εξωτερική πολιτική υπέρ των εθνικών συμφερόντων, διαφυλάσσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα». Ταυτόχρονα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση εργάζεται διαρκώς για την προώθηση λύσεων που ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της περιοχής μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:21