search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:08
MENU CLOSE

Κλίμα εκτόνωσης για Καμμένο από κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη μέρα της Κ.Ε. – Δύο αντιλήψεις για τις συνεργασίες στα ψηφοδέλτια

14.10.2018 13:45
kesyriza.jpg

 

Με τη ψηφοφορία επί του κειμένου πολιτικής εισήγησης με τις προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο και την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη σημερνή μέρα, μεταξύ άλλων, στελέχη της ΚΕ όπως για παράδειγμα οι υπουργοί Παππάς και Πολάκης. αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου στήριξαν τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, απέναντι στην κριτική που υπήρξε κατά τη χθεσινή μέρα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών και των ψηφοδελτίων καταγράφηκαν δύο αντιλήψεις σε σχέση με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων μια πιο “στενή” και μια πιο “ανοιχτή”. Ενδεικτικά, χθες η Τασία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι δεν μπορεί το κόμμα να στηρίξει πρόσωπα που δεν συμφωνούν με την Συμφωνία των Πρεσπών ή δεν εναντιώνονται στην ακροδεξιά, ωστόσο υπήρξαν και στελέχη που υποστήριξαν ότι η απεύθυνση πρέπει να είναι όσο πιο πλατιά αλλά είναι άδικο να δίνεται η εντύπωση ότι δεν υπάρχουν κριτήρια στις συνεργασίες και ότι το μόνο κριτήριο είναι η νίκη.

Υποστήριξε Καμμένο ο Παππάς, απάντησε σε Φίλη ότι δεν θα δικαιωθεί

Ο Νίκος Παππάς, απάντησε στα χθεσινά πυρά του Νίκου Φίλη για την ΕΡΤ αφενός υπερασπιζόμενος της δημόσια τηλερόαση, αφετέρου υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Φίλης δεν θα δικαιωθεί στην κριτική του. «Ο χρόνος είναι καλύτερος γιατρός» είπε προσθέτντας ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ο Ν. Φίλης) πριν έξι μήνες έλεγε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και δεν δικαιώθηκε, όπως και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Υπερασπίστηκε επίσης και τον Πάνο Καμμένο απέναντι στην κριτική Φίλη περί Σαλβίνι: «Τα περί Σαλβίνι δεν τα συζητώ» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν συμμετέχω σε κυβέρνηση που συμμετέχει ο Σαλβίνι». 

Παπαδημούλης υπέρ συσπείρωσης και εξωστρέφειας

Κατά της δημόσιας αντιπαράθεσης για θέματα της κυβερνητικής πολιτικής τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στρεφόμενος εμμέσως πλην σαφώς και κατά του Νίκου Φίλη. Σημείωσε ότι επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, δέχονται “ανηλεή πόλεμο” και γι’ αυτό απαιτείται “απόλυτη συσπείρωση και μεγάλη εξωστρέφεια”. “Έχουμε μπροστά μας σκληρές μάχες. Να βάλουμε ένα τέλος σε δημόσιες αντιπαραθέσεις στελεχών μας»

Σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές ο Δ. Παπαδημούλης, είπε ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα και να είναι ο νικητής των εκλογών.   Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επισήμανε ότι απαιτείται «πλατειά συμμαχία» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι «ενεργός παράγων σε νικηφόρα σχήματα».

Υπερασπίστηκε Παππά για  ΕΡΤ η Ρένα Δούρου

Προτεραιότητα το κόμμα έθεσε η Ρένα Δούρου στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς όπως είπε το κόμμα “υπήρχε και πριν την Συμφωνία των Πρεσπών και θα υπάρχει και μετά την προσπάθεια η ΕΡΤ να καταστεί δίαυλος επικοινωνίας μέχρι και τη διασπορά”. Σημείωσε “δεν έχουμε την πολυτέλεια να εργαλειοποιήσουμε το ζήτημα της ΕΡΤ στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας νέας εσωκομματικής διάκρισης γύρω από την οποία θα στοιχηθούμε διάφοροι και διάφορες αφού οι εσωκομματικές διακρίσεις ουσιαστικά καταργήθηκαν το 2015. Η αναφορά περί “εργαλειοποίησης” της ΕΡΤ στο όνομα των εσωκομματικών διαφωνιών, στόχευσε τον Νίκο Φίλη που έθεσε χθες ψηλά το ζήτημα της ΕΡΤ. 

Η Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε για δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κόμμα από εδώ και πέρα την οργανωτική και προγραμματική και θύμισε ότι έχει μιλήσει για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μια νέα Αριστερά ανταποκρινόμενη στις νέες Ανάγκες χωρίς να σημαίνει ότι θα κοπούν οι διαχωριστικές γραμμές με τις προηγούμενες παραδόσεις. 

Τέλος,ευχαρίστησε τα μέλη της ΚΕ και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που της στάθηκαν τους τελευταίους 3 μήνες όπου η περιφέρεια Αττικη΄ς και η ίδια δέχθηκαν τεράστια πίεση, από τη ΝΔ που επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το περί κοινού δικαίου αίσθημα.

Τζανακόπουλος: Διαχωριστικές γραμμές και στρατηγικά διλήμματα υπάρχουν και διαπερνούν οριζόντια το κόμμα

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος διαφώνησε με τη θέση που εξέφρασε η Ρένα Δούρου ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, σημείωσε ωστόσο ότι αυτές πλέον διαπερνούν οριζόντια το κόμμα και δεν αντανακλώνται μέσα από την υπάρχουσα δομή των τάσεων.

“Δε συμμερίζομαι απόψεις ότι μετά Αύγουστο του 2015 δεν υπάρχουν διαφορετικές συλλήψεις για τον τρόπο που πρέπει να απευθυνθούμε, ότι όλα τα στρατηγικά διλήμματα έχουν λυθεί” σημείωσε. Υπάρχουν και στρατηγικά διλήμματα και διαχωριστικές γραμμές μέσα στο κόμμα και δεν είναι σωστό να μην υπάρχουν γιατί διαφορετικά το κόμμα είναι νεκρό με μόνο σκοπό την αναπαραγωγή στην εξουσία, πρόσθεσε.

Περαιτέρω, σημείωσε, πως “η στρατηγική μας είναι υπό διακύβευση όσο και όταν πήραμε τη δύσκολη αλλά ορθή πολιτική απόφαση να μη δραπετεύσουμε από τα καθήκοντα που μας έθεσε ο λαός τον Αύγουστο του 15”. Καθημερινά δεχόμαστε πιέσεις διαφορετικές από ότι όταν ήμασταν κόμμα 3%, από κατεστημένα συμφέροντα από πειθαρχική λειτουργία των αγορών που αντικαθιστούν με τη λειτουργία τους την τρόικα.

Οι διαχωριστικές γραμμές στο κόμμα και οι διαφορετικές ιδεολογίες δεν αντανακλώνται σήμερα στη σημερινή τασική διαμόρφωση του συριζα, διαχωρίζουν οριζόντια το σύνολο τάσεων ή ανθρώπων εκτός τάσεων, τόνισε. 

Υποστήριξε μάλιστα ότι στοιχείο στρατηγικής σύγκρουσης σήμερα στην Ευρώπη είναι ο μισθός και όταν θα τεθεί και στο κόμμα το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού τότε θα φανούν οι διαχωριστικές γραμμέ. Κάποιοι είπε, θα λένε ότι η αύξηση 10% είναι επιβραδυντική για την οικονομία – θα υπάρχουν και πιέσεις από τους ευρωπαίους που δε θέλυον αύξηση πάνω από 2,5%. Θέλουμε μια οικονομία που θα κινητοποιείται πρωταρχικά από τον μισθό και όχι από τις επενδύσεις.

Πολάκης: Θα κερδίσουμε αλλά να βάλουμε και κάποιους φυλακή

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ήταν μεταξύ αυτών που στήριξαν τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο σημειώνοντας “με τον Καμμένο συμφωνήσαμε να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια, δεν είπαμε ότι είμαστε ιδεολογικά αδέλφια”. Επίσης αναφέρθηκε στη Δικαιοσύνη σε υψηλούς τόνους, λέγοντας αφενός ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να επιταχύνει, αφετέρου ότι “υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστερήσης κάποιων διαδικασιών”. Υπογράμμισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές αλλά πρέπει να βάλει και κάποιους φυλακή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:07