search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:08
MENU CLOSE

Αυτό είναι το χωριό «φάντασμα» της Κρήτης: Η εταιρεία – πυραμίδα που κατέρρευσε και το όραμα που ναυάγησε (Video)

15.10.2018 09:12
Αυτό είναι το χωριό «φάντασμα» της Κρήτης: Η εταιρεία - πυραμίδα που κατέρρευσε και το όραμα που ναυάγησε (Video) - Media

 

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ο περιβόητος όμιλος SOE του Μιχάλη Τροχανά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας. Αφορμή στάθηκε η επεισοδιακή αγοροπωλησία της ΑΕΚ που οδήγησε τον ιστορικό σύλλογο σε μεγάλες περιπέτειες, αλλά και οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις με την συμμετοχή μικρομετόχων.

Ο επιχειρηματίας παρουσίασε τον SOE ως ένα «πρότυπο» ομίλο που συγκέντρωνε χρήματα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για την κατασκευή χωριών στην Κρήτη και στην Αττική. Η επένδυση θα στηριζόταν στα χρήματα των μικρομετόχων που θα έδιναν τις οικονομίες τους και ταυτόχρονα θα φρόντιζαν να εγγραφούν και άλλοι με το σύστημα πυραμίδας. Το «όραμα» αυτό κατέρρευσε μαζί με το γενικευμένο κραχ της Σοφοκλέους….

Τα σχέδια έμειναν ανεκπλήρωτα και στην Σητεία της Κρήτης ένα παραθεριστικό χωριό «φάντασμα» επιβεβαιώνει το μεγάλο ναυάγιο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ο κ. Τροχανάς παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας του οικισμού στην περιοχή Ανάλουκας. Ο οικισμός ολοκληρώθηκε το 1997, ωστόσο σε ένα μεγάλο μέρος έμεινε ακατοίκητος. Το επιχειρηματικό σχέδιο δεν προχώρησε και οι μέτοχοι βρέθηκαν να αντιδικούν σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη.

Από τότε χύθηκε πολύ μελάνι, πολλοί από τους μικρομετόχους δεν είναι καν στη ζωή και οι νέοι επενδυτές υπόσχονται όχι μόνο να λειτουργήσουν τον οικισμό, αλλά και να τον επεκτείνουν. Το πρώτο «πράσινο φως» για αυτό το σκοπό δόθηκε το 2016 από την Περιφέρεια Κρήτης με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων…. Το τουριστικό χωριό του Μιχάλη Τροχανά στη Σητεία, σήμερα έχει ρημάξει σε ένα μεγάλο μέρος του και θυμίζει επένδυση «φάντασμα».

Στη συνέχεια το ΥΠΕΚΑ ενέκρινε έκταση των 367 στρεμμάτων για οικοδόμηση παραθεριστικής κατοικίας. Νέοι επενδυτές, που δηλώνουν ότι κινούνται σε σοβαρό υπόβαθρο πήραν το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσουν σε μια μεγάλη τουριστική επένδυση (ξενοδοχειακή μονάδα 400 κλινών και βίλες) στην έκταση που περιβάλλει τον παλιό τουριστικό οικισμό από ανατολικά και νότια.

Ο πληθυσμός του τουριστικού – παραθεριστικού συγκροτήματος μπορεί να ανέλθει σε 3.700 άτομα. Αναλυτικά, το αποκαλούμενο Αιγαιοπελαγίτικο Χωριό θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 940 ατόμων. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές υπολογίζονται σε 1.450 άτομα, οι τουρίστες σε 940 άτομα και οι μονίμως εργαζόμενοι στον οικισμό σε 370 άτομα. Δίπλα σε μια από τις πιο βρόμικες παραλίες της Κρήτης, όπου τα θαλάσσια ρέματα οδηγούν τόνους πλαστικών σκουπιδιών, ο παραθαλάσσιος οικισμός «Διόνυσος» παραμένει ένα ακόμα ελληνικό «θαύμα».

Δείτε την πτήση του Haanity…

 

Πηγή: miixanitouxronou

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:04