search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:29
MENU CLOSE

«Χαλαρά» σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας ζητάει το Δουβλίνο απο την Μέι

15.10.2018 12:31
«Αποκλείεται η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit» - Media
Το Δουβλίνο ζητά από την Τερέζα Μέι να τηρήσει την δέσμευσή της για τα ιρλανδικά σύνορα, μέσω του σχεδίου του «backstop» που θα διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ότι είναι απογοητευμένος από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ήρεμος λόγω της πεποίθησης ότι μία συμφωνία είναι ακόμη δυνατή μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.
«Για μας το θέμα είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει. Δεν αναζητούμε κάτι καινούργιο, μένουμε στις δεσμεύσεις που έχουν γίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο, και ακόμη ειδικότερα από τον περασμένο Μάρτιο και περιμένουμε να τηρηθούν».
 
«Νομίζω ότι είμαστε απογοητευμένοι, αλλά διατηρούμε την ηρεμία μας», δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, μετά την νέα βρετανική άρνηση για την λύση του “backstop” που θα δημιουργήσει ένα τελωνειακό σύνορο ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία, εάν δεν βρεθεί καλύτερη εναλλακτική.
«Εμείς θέλουμε να δούμε ένα αποτέλεσμα που κατευνάζει τα πνεύματα, που μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε με ένα συντεταγμένο, εύλογο Brexit. Πιστεύω ακόμη ότι είναι εφικτό, αλλά ξεκάθαρα θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από όσο έχει θεωρηθεί», είπε ο Σάιμον Κόβενι.
 
Στο Λονδίνο και πιεζόμενη από παντού, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει σήμερα την Βουλή των Κοινοτήτων για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Brexit, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για τα ιρλανδικά σύνορα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.
 
«Εχουμε την θέληση και την εμπιστοσύνη στην δυνατότητα να φθάσουμε σε συμφωνία εντός του φθινοπώρου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ομως, «η ΕΕ συνεχίζει να επιμένει στην δυνατότητα εγκατάστασης τελωνειακού συνόρου στην Θάλασσα της Ιρλανδίας, κάτι που το κοινοβούλιο έχει ήδη ομοφώνως απορρίψει και δεν είναι αποδεκτό από την πρωθυπουργό», συνέχισε.
 
Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί το απόγευμα με τον επικεφαλής του ιρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν Λου ΜακΝτόναλντ που δεν θέλει να ακούσει για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία και καταγγέλλει τις ακραίες θέσεις του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP και μίας πτέρυγας των Τόρις.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 21:27