search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:06
MENU CLOSE

Ιταλία: Ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες – Κατέθεσε προϋπολογισμό αψηφώντας τις υποδείξεις

16.10.2018 08:10
Ιταλία: Ετοιμάζεται για σύγκρουση με τις Βρυξέλλες - Κατέθεσε προϋπολογισμό αψηφώντας τις υποδείξεις - Media

 

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται από χθες η ιταλική κυβέρνηση και η Κομισιόν, καθώς κατατέθηκε στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός του κράτους, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων τεχνοκρατών.

Η ιταλική κυβέρνηση επέμεινε τελικά στην αύξηση του στόχου για το δημόσιο έλλειμμα του 2019 στο 2,4% έναντι του ΑΕΠ, που μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του 3% των κανόνων της Ε.Ε., αλλά είναι υψηλότερο από το 1,8%, το οποίο έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες προκείμενου να μην ενισχυθεί το δημόσιο χρέος, που ανήλθε στο 131% του ΑΕΠ πέρυσι.

Γι’ αυτό αναμένεται η Κομισιόν να αντιπαρατεθεί με τη Ρώμη, μετά τις αντιδράσεις και τις απειλές εκπροσώπων της, καθώς δεν δέχεται το επιχείρημα της Ρώμης ότι το «πακέτο» μέτρων μπορεί να φέρει ανάπτυξη στην οικονομία.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει το δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδέχεται ακόμα και να απορρίψει το σχέδιο απαιτώντας από την ιταλική κυβέρνηση να εκπονήσει νέο. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα και με δεδομένο ότι η Επιτροπή δεν μπορούσε να το κάνει, πριν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες το 2013.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, τόνισε ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού στοχεύουν στην οικονομική ανάπτυξη, και ότι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει, θα συνεχιστεί βάσει των όσων προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Τρία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, διότι «τα δημοσιονομικά θα παραμείνουν σε τάξη, με συνοχή, όμως, με τις προεκλογικές υποσχέσεις».«Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά ποντάρουμε στην ανάπτυξη μέσα στην σταθερότητα», τόνισε.

Μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που εγκρίθηκαν προβλέπουν ότι δεν θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας, και παράλληλη μείωση της συντάξιμης ηλικίας για περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ιταλούς. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράμμισε ότι πρόκειται να περικοπούν οι υψηλότερες συντάξεις. Μέχρι τώρα, έχει διαρρεύσει ότι οι μειώσεις θα αφορούν τις συντάξεις που ξεπερνούν τις 4.500 ευρώ τον μήνα.

Η Λέγκα του Βορρά και οι Πεντάστεροι όμως έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα κάνουν πίσω υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των δαπανών είναι απαραίτητη για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της φτώχειας στην χώρα τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15