search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:40
MENU CLOSE

Brexit χωρίς συμφωνία βλέπει ο Τουσκ

16.10.2018 14:32
Οι πρώτες αντιδράσεις Μπαρνιέ και Τουσκ για την ψηφοφορία στην Βρετανία - Media

 

Την άποψη ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να δικαιολογεί αισιοδοξία για το Brexit ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς η ενημέρωση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που έλαβα σήμερα από το Μισέλ Μπαρνιέ και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν μου δίνουν κανένα λόγο αισιοδοξίας ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής για το Brexit» υπογράμμισε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ότι η μόνη «πηγή ελπίδας» για μια συμφωνία είναι η «καλή πρόθεση» και η «αποφασιστικότητα» των δύο πλευρών.

Ωστόσο, επισήμανε ότι κατά την αυριανή συζήτηση θα ζητήσει από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, «συγκεκριμένες προτάσεις» προκειμένου να αρθεί το «αδιέξοδο».

«Μόνο αυτές οι προτάσεις μπορούν να καθορίσουν αν μια συμφωνία είναι εφικτή», συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας ή απόρριψης της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ το βασικό «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα αποφευθχούν τα «σκληρά σύνορα»» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας.

«Μοιάζει με μια νέα εκδοχή του Γόρδιου Δεσμού. Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να δω μια νέα εκδοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς έναν δημιουργικό ηγέτη όπως αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξηγώντας πως το αν θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο, εξαρτάται από τους αρχηγούς, ενώ η προϋπόθεση είναι να υπάρχει «η αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία».

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προέτρεψε τους υπουργούς της να παραμείνουν ενωμένοι για να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, η Μέι έκανε έκκληση για επίδειξη ενότητας, προκειμένου να φιμώσουν με αυτόν τον τρόπο εκείνους που την πιέζουν να επανεξετάσει τη στρατηγική αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες πριν από το οριστικό διαζύγιο, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο με αφορμή τον λεγόμενο “μηχανισμό ασφαλείας” για την Ιρλανδία, δηλαδή το σχέδιο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ένα “σκληρό” σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιλρανδίας.

Ο εκπρόσωπος της Μέι είπε ότι στο υπουργικό συμβούλιο έγινε μια “λεπτομερής και εκτενής συζήτησε” για το θέμα των συνόρων. Όλοι οι υπουργοί απέρριψαν ομόφωνα μια συμφωνία που οδηγούσε σε “διαίρεση” του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Η πρωθυπουργός είπε ότι αναμφίβολα θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές μπροστά μας, αυτή είναι η φύση των διαπραγματεύσεων.

Είπε ότι έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ένα Brexit που θα πληροί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια και θα διατηρεί την ένωσή μας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για αυτόν τον μηχανισμό ασφαλείας ενώ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της “συνόδου της πίτσας”, μιας συνάντησης όπου συμμετείχαν οκτώ μέλη της κυβέρνησης, αργά το βράδυ της Δευτέρα, για να συζητήσουν το Brexit και τη στρατηγική της πρωθυπουργού.

Όταν ρωτήθηκε αν κάποιοι από αυτούς εξετάζουν την πιθανότητα να παραιτηθούν, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 14:39