search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:28
MENU CLOSE

Η Ιταλική κατοχή στην Ελλάδα μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD

16.10.2018 14:39
Η Ιταλική κατοχή στην Ελλάδα μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου», στο COSMOTE HISTORY HD - Media

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο επιστρέφει τη Δευτέρα 22/10 στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY HD, με μία αναδρομή στην περίοδο της Ιταλικής Κατοχής στην Ελλάδα.

Το νέο επεισόδιο της εκπομπής σκιαγραφεί το προφίλ των Ιταλών κατακτητών και παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία του αποκαλούμενου «Πριγκιπάτου της Πίνδου», την προσπάθεια, δηλαδή, ανακήρυξης αυτόνομου βλάχικου κράτους από τον πράκτορα Ιταλών και Ρουμάνων, Αλκιβιάδη Διαμάντη. Η έρευνα «ρίχνει φως» στον ρόλο του στη Ήπειρο και τη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της Κατοχής και παρουσιάζει, για πρώτη φορά, ποια ήταν η τύχη του μετά τη συνθηκολόγηση.

Ιστορικοί, ερευνητές, αλλά και μάρτυρες που έζησαν στην Κατοχή μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τον λιμό, την οικονομική δυσχέρεια, τις κλοπές, αλλά και την απαγόρευση της ελληνικής γλώσσας στα Επτάνησα, τα οποία θεωρούνταν ιταλική κτήση.

 

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Περικλής Καπετανόπουλος, Κωνσταντίνος Λαγός, Ασπασία Κασιμάτη, και Νίκος Τζαφλέρης, ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης, η διδάκτωρ Ιστορίας Βασιλική Λάζου, ο δάσκαλος Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, Βασίλης Μανουσάκης και ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης.

 

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

 

Το χρονικό του Μακεδονικού Αγώνα ολοκληρώνεται με διπλό επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD

Η ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, με διπλό επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD. Τα δύο τελευταία επεισόδια της σειράς «Μακεδονικός Αγώνας:1904 -1908» σε συμπαραγωγή COSMOTE TV, παρουσιάζουν τον θάνατο του Παύλου Μελά, ενός από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώθηκε ο Αγώνας και οι ήρωές του στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα (Κυριακή 21/10, 19.00 & 20.00).

 

H εκπομπή «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», σε παραγωγή COSMOTE TV, με τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, επιστρέφει αυτή την εβδομάδα για να αναδείξει μέσα από τρίλεπτα fillers τις καταβολές και τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής γλώσσας, να εξηγήσει και να σχολιάσει λέξεις, γλωσσικές δυσκολίες, γραμματικά, συντακτικά, σημασιολογικά και ορθογραφικά λάθη, με σκοπό την ορθότερη και πιο ποιοτική χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου. Τα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα» προβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50.

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος του COSMOTE HISTORY HD στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής COSMOTE TV «Ιερός Λόχος – Ιστορία ενός θρύλου». Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το ρόλο που έπαιξε ο Ιερός Λόχος στην υπερασπιστική γραμμή της Ελλάδας, μέσα από μαρτυρίες επιζώντων Ιερολοχιτών, ιστορικών και στρατιωτικών (Κυριακή 21/10, 21.00).

Επίσης, η σειρά ντοκιμαντέρ «Οδός Ελλήνων», για τη ζωή και το έργο σπουδαίων προσωπικοτήτων που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ελληνική ιστορία κι έχουν τιμηθεί από την Ελλάδα μέσω της ονοματοδοσίας δρόμων, επιστρέφει αυτή την εβδομάδα με τρία νέα επεισόδια αφιερωμένα στον συγγραφέα Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη (Παρασκευή 19/10, 17.00), τον πεζογράφο, ποιητή, αγιογράφο και ζωγράφο Φώτη Κόντογλου (Δευτέρα 22/10, 17.00) και τον πρώτο Έλληνα πολεοδόμο, Σταμάτη Βούλγαρη (Τετάρτη 24/10, 17.00).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:27