search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:33
MENU CLOSE

Τσίπρας -Καμμένος ανανέωσαν τους «όρκους» αλλά η εικόνα κρίσης παραμένει

17.10.2018 06:19
Από την ακροδεξιά στην προοδευτική συμμαχία!  - Media

 

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να μαζέψει οριστικά την εικόνα κυβερνητικής κρίσης στο υπουργικό Συμβούλιο σημάδεψε τη χθεσινή μέρα, μένει να φανεί κατά πόσο θα αποδώσει. Κεντρικά η κυβέρνηση θέλει να λήξει το θέμα για να προχωρήσει από εδώ και πέρα επικεντρώνοντας στο κυβερνητικό έργο και αυτό το κλίμα είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες με βάση τους χαμηλούς τόνους του Μαξίμου απέναντι στον Πάνο Καμμένο και με βάση τα όσα έλεγαν κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου να προχωρήσει λοιπόν η κυβέρνηση στο κυβερνητικό έργο και να δώσει τις επόμενες μάχες στο πεδίο των κοινωνικών παρεμβάσεων κρίθηκε ότι δεν μπορούν να συνεχίζονται άλλο δηλώσεις και πρωτοβουλίες που υπονομεύουν την κυβερνητική συνεργασία και κυρίως από την πλευρά Καμμένου – Ανεξαρτήτων Ελλήνων. 

Ο πρωθυπουργός χθες επέδειξε αποφασιστικότητα στο να κλείσει το θέμα ζητώντας από τους υπουργούς του να δεσμευτούν ότι δε θα συνταχθούν με πρόταση μομφής της ΝΔ και δε θα επιχειρήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση καθώς και να σταματήσουν δηλώσεις που προεξοφλούν το πρόωρο τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας. Είχε προηγηθεί γεύμα με τον Καμμένο το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λέσχη Αξιωματικών, το οποίο όμως δεν δημοσιοποιήθηκε και έγινε γνωστό χθες το πρωί από πρωτοσέλιδο εφημερίδας που «εχθρικής» προς την κυβέρνηση. Είναι με ερωτηματικό αν στη συνάντηση αυτή ο Πάνος Καμμένος δεν μπόρεσε να διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό για τη στάση που θα τηρήσουν οι υπουργοί του σε περίπτωση δυσπιστίας, οπότε ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στο επόμενο βήμα το υπουργικό.

Καθυστερημένη πρωτοβουλία

Εν τω μεταξύ, η σφοδρή κόντρα Κοτζιά – Καμμένου (η οποία είναι πραγματική κι ενδεχομένως πάει και βαθύτερα από το Σκοπιανό) όπως εκδηλώθηκε χθες στο υπουργικό δείχνει ότι ενδεχομένως η πρωτοβουλία αυτή του πρωθυπουργού να ήρθε αργά.

 Η κόντρα ξέσπασε αλλά δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι εκτονώθηκε και δε θα έχει συνέχεια. Και η εικόνα κρίσης παραμένει καθώς φαίνεται να υπάρχει πλέον εδραιωμένη καχυποψία στο εσωτερικό της κυβέρνησης που δύσκολα διαλύεται.

Εν προκειμένω, ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να εκδηλώνει δυσαρέσκεια και απέναντι στο Μαξίμου αφενός για το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις Καμμένου ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για το Plan B και δεν ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών, αφετέρου διότι θεώρησε πως στο χθεσινό υπουργικό δεν καλύφθηκε επαρκώς από τον πρωθυπουργό απέναντι στις επιθέσεις Καμμένου. Ο Υπουργός Άμυνας καταλόγισε στον Νίκο Κοτζιά ουσιαστικά ότι τον παραπλάνησε σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης σε αρχικό στάδιο, ότι δηλαδή του έδωσε διαβεβαιώσεις πως η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές. Κάτι που ο Κοτζιάς αρνήθηκε ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας σημείωσε πως πρόκειται κυβερνητική επιλογή.  Ο υπουργός Εξωτερικών επίσης κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι επιχειρεί να ασκήσει Εξωτερική Πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας, για λόγους προσωπικής στρατηγικής.

Εν τω μεταξύ, οι ΑΝΕΛ παρόλο που χθες παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν προτίθενται να ρίξουν την κυβέρνηση, του Πάνου Καμμένου μη εξαιρουμένου,  εμφανίζονται μοιρασμένοι στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

«Ξεκαθαρίστε τη θέση σας»

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του σημείωσε:

«Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται πρόωρο τέλος της κυβέρνησης» Και πρόσθεσε:

«Δε ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δε σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με τη ΝΔ σε πιθανή πρόταση μομφής ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αφορμή δήθεν το ονοματολογικό αλλά με πραγματική αιτία την ανατροπή της προσπάθειας μας να ανορθώσουμε οικονομία να στηρίξουμε κοινωνία και να ολοκληρώσουμε κάθαρση». 

Στα δύο οι ΑΝΕΛ

Απέναντι σε αυτή την τοποθέτηση ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι διατηρεί την άποψή του για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά ποτέ δεν πρόκειται να συνταχθεί με τη ΝΔ σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι Κουικ και Κουντουρά ωστόσο οι υπόλοιποι υπουργοί των ΑΝΕΛ δε μίλησαν. Εφόσον όμως δεν διαφοροποιήθηκαν θεωρείται ότι συντάχθηκαν με τον Πάνο Καμμένο. Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μετά το υπουργικό με τουίτ της διευκρίνισε τι είπε στο υπουργικό: ότι στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της, καθώς και ότι ψηφίζει κατά συνείδηση. Το τελευταίο πάντως, ενίσχυσε τις υπόνοιες ότι  στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος τα τελευταί εικοσιτετράωρα κλιμακώνει υπερ της Συμφωνίας δηλώνοντας ότι θα την ψηφίσει και μετά θα παραδώσει την έδρα του.

Όλα αυτά, ενώ στα Σκόπια μόλις άνοιξε η διαδικασία που οδηγεί στην πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική αναθέωρηση με τον Ζάεφ να πρέπει να συμπληρώσει τι παζλ των βουλευτών για να έχει τα δύο τρίτα που χρειάζεται. Οι εκτιμήσεις στην Αθήνα είναι απαισιόδοξες για την έκβαση της προσπάθειας αυτής, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για το μέγεθος των εντάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και πάνω στο αισιόδοξο σενάριο της ευόδωσης της Συμφωνίας.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15