02/07/2020 08:25:35

Αιχμηρή απάντηση Χουλιαράκη σε Κουτεντάκη: Κάνεις λάθος για τον προϋπολογισμό 

Χουλιαράκης: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει 4,1% του ΑΕΠ πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2019 - Media

 

«Λάθος» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης την κριτική που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε προϋπολογισμό με δύο σενάρια. Όπως υποστήριξε ο κ. Χουλιαράκης, η μορφή του κειμένου είναι η προβλεπόμενη από τους κανόνες της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας που επισήμανε πως την ορολογία των δύο σεναρίων υιοθέτησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής όπου προΐσταται ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης. 

«Κάνει λάθος» επέμεινε ο κ. Χουλιαράκης αδειάζοντας τον στενό του συνεργάτη και πρώην επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πέραν αυτών ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος κατά την έναρξη της συζήτησης του προσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου ζήτησε εξηγήσεις καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα στο κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή είναι διαφορετικό με αυτό που περιλαμβάνει το προσχέδιο που διαβιβάστηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

Απαντώντας ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο προσχέδιο που έχουν στα χέρια τους οι έλληνες βουλευτές υπολογίστηκε με την μεθοδολογία της μακροοικονομικής εποπτείας ενώ το αντίστοιχο κείμενο που δόθηκε στις Βρυξέλλες ακολουθεί την ευρωπαϊκή μεθοδολογία (ESA) 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα με την περικοπή των συντάξεων θα διαμορφωθεί σε 4,4% κατά ESA ή σε 4,14% του ΑΕΠ με την μέθοδο της μακροοικονομικής εποπτείας.

Στο σενάριο που οι περικοπές δεν εφαρμοστούν το πρωτογενές θα διαμορφωθεί σε 3,8% ή 3,56% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.