06/04/2020 18:42:52

Σύνοδος Κορυφής: Μέχρι το 2021 θα σέρνεται το Brexit - Παράταση μέχρι …να τα βρουν

Σύνοδος Κορυφής: Μέχρι το 2021 θα σέρνεται το Brexit - Παράταση μέχρι …να τα βρουν - Media

 

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit πρότεινε, εν όψει της σημερινής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, στο Ηνωμένο Βασίλειο την παράταση κατά ένα έτος της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την έξοδό της χώρας από τη Ενωση, ώστε να δοθεί χρόνος για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.

«Μία από τις επιλογές είναι η παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά ένα έτος», δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Η πρόταση αυτή - την οποία το επιτελείο του Μισέλ Μπαρνιέ αρνήθηκε να σχολιάσει - σκοπεύει να δώσει χρόνο για την επίλυση του θέματος των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, ανεπίλυτο θέμα των διαπραγματεύσεων.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι αναμένεται το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θα κάνει μία σύντομη τοποθέτηση προς τους ευρωπαίους ηγέτες πριν από το δείπνο εργασίας στο οποίο θα βρεθούν μεταξύ τους οι 27.

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής είχε αρχικά παρουσιασθεί ως «η στιγμή της αλήθειας», λιγότερο από έξι μήνες πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 29 Μαρτίου 2019, την οποία προβλέπεται να ακολουθήσει μεταβατική περίοδος.

Όμως ο τελευταίος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο έληξε χωρίς αποτέλεσμα, κυρίως ως προς το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων για το οποίο οι δύο πλευρές συμφωνούν μόνο για το ότι δεν θέλουν την επαναφορά ενός «σκληρού συνόρου» που θα χωρίζει την ιρλανδική νήσο στα δύο τινάζοντας στον αέρα τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Για την επίλυση του θέματος, το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει την διατήρηση της ισχύος των τελωνειακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι την υπογραφή ευρύτερης συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, ώστε να αποτραπεί ο τελωνειακός έλεγχος στα ενδοϊρλανδικά σύνορα που θα ισοδυναμούσε με την εγκαθίδρυση de facto σκληρού συνόρου.

Η πρόταση του Μισέλ Μπαρνιέ, η οποία παρουσιάσθηκε χθες στους υπουργούς Εξωτερικών της Ενωσης δίνει χρόνο για την διαπραγμάτευση αυτής της εμπορικής συμφωνίας, περιορίζοντας τον κίνδυνο προσφυγής στο «δίκτυ ασφαλείας» στα ιρλανδικά σύνορα, που θα εφαρμοσθεί εάν δεν έχει προκύψει καλύτερη λύση κατά τις διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, οι 27 θέλουν στην περίπτωση αυτή να αποσπάσουν την δέσμευση ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, πράγμα που αρνείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό που κατέστησε απολύτως σαφές ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ότι η ευρωπαϊκή πλευρά είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για να βρεθεί μία εναλλακτική λύση στο "δίκτυ ασφαλείας", σχολίασε στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

 

«Κάτι φρέσκο»

Παρά την αποφασιστικότητα που παρατηρείται και στις δύο πλευρές, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τη Τερέζα Μέι.

«Για να υπάρξει απεμπλοκή, εκτός της καλής θέλησης, χρειάζονται νέες εξελίξεις. Θα ρωτήσω την Τερέζα Μέι εάν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από το αδιέξοδο», δήλωσε ο Τουσκ.

«Χρειαζόμαστε κάτι φρέσκο, μία νέα μέθοδο σκέψης ... μία λύση που θα προστατεύει τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ενιαίας αγοράς, από την μία πλευρά, και το Ηνωμένο Βασίλειο και την κυριαρχία του, από την άλλη».

Η κα. Μέι προσβλέπει στην τετ-α-τετ συνομιλία της με τον Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες, αλλά έχει ήδη κάνει γνωστή την θέση της, απάντησε εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η Τερέζα Μέι τελεί υπό ακραία πίεση στο εσωτερικό του κόμματός της και τα περιθώρια ελιγμών της είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Στην πρόσκλησή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την σύνοδο των Βρυξελλών, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε χθες ότι το σενάριο «μίας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πιθανότερο από ποτέ» και ζητούσε την επιτάχυνση των προετοιμασιών εν όψει αυτού του σεναρίου.

«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εξεύρεση συνολικής συμφωνίας...Θα εκμεταλλευθούμε αυτόν τον χρόνο με ηρεμία και σοβαρότητα για να φθάσουμε σε συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ χθες.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η σύγκληση έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για το Brexit τον Νοέμβριο δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.