search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:58
MENU CLOSE

Οι νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2043
18-10-2018
19.10.2018 03:00
isorr.jpg
 
Μπορεί η κυβέρνηση να κλυδωνίζεται εδώ και μέρες, ωστόσο στην κυβερνητική παράταξη φαίνεται πως οι ισορροπίες τηρούνται ευλαβικά προκειμένου να μην διαταραχθεί η ενότητα του κόμματος μπροστά στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, δηλαδή τις αυτοδιοικητικές, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
Οι ισορροπίες αυτές αποτυπώνονται στη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξελέγη στο πλαίσιο της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο.
 
Με δεδομένη την ισχυρή επιθυμία του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι εσωκομματικές κόντρες και η εσωστρέφεια, και το όργανο να προκύψει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, οι θέσεις στο νέο ενιαίο όργανο (21 μέλη συν τον γραμματέα και τον πρόεδρο συνολικά 23) μοιράστηκαν περίπου κατ’ αναλογία των συσχετισμών στην Κεντρική Επιτροπή και οι τάσεις επί της ουσίας αναμετρήθηκαν διά της σταυροδοσίας.
 
Από την πλευρά της Κίνησης Μελών υποστηρίζεται ότι η τάση αυτή υποεκπροσωπείται οριακά στην Π.Γ. και θα μπορούσε να διεκδικήσει μία ακόμη θέση (δηλαδή 8 αντί για 7 τώρα), ωστόσο υποχώρησε μπροστά στη βούληση του πρωθυπουργού να διαφυλαχθούν οι ισορροπίες και κατ’ επέκταση η ενότητα. Επισημαίνουν δε ότι στη σταυροδοσία καταγράφηκε η δυναμική τους, καθώς τα μέλη αυτής της τάσης κινήθηκαν σε υψηλές θέσεις.
 
Από την πλευρά των «53» εκτιμούν ότι με βάση τους συσχετισμούς ενισχύεται συνολικά η τάση προς τα αριστερά, αν συνυπολογιστούν, πλην των μελών της Π.Γ. που προέρχονται από την τάση τους, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος αναπτύσσει κοινό βηματισμό με τον γραμματέα αλλά και τον Νίκο Φίλη.
Να σημειωθεί ότι η παρουσία κορυφαίων κομματικών και κυβερνητικών στελεχών στο κομματικό όργανο δείχνει να συμφωνεί και με την επιταγή που έθεσε ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης όταν ανέλαβε, για αναβάθμιση του ρόλου του κόμματος.
 
Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά μηνύματα που προκύπτουν από τη σταυροδοσία, οι Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου εμφανίζονται από τους πλέον ενισχυμένους, ενώ από την τάση των «53» ψηλά κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας. Στην άτυπη διελκυστίνδα μεταξύ Τσακαλώτου και Φίλη για το ποιος εκφράζει πιο αποτελεσματικά και ηγεμονικά το αριστερό, προοδευτικό και «δικαιωματικό» πρόσημο του κόμματος, το προβάδισμα έναντι του Νίκου Φίλη διατηρεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μπορεί ο Νίκος Φίλης με κάθε ευκαιρία να βγαίνει μπροστά προκειμένου προβάλει το «δικαιωματικό» και προοδευτικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια ερμηνεία για τη σειρά εκλογής του θα μπορούσε να είναι ότι τα κομματικά στελέχη που πρόσκεινται στους «53» και προέρχονται από την περιφέρεια δεν βλέπουν με καλό μάτι τους υψηλούς τόνους κριτικής του βουλευτή απέναντι στην κυβέρνηση.
 
Έκπληξη αποτέλεσε η εκλογή του πασοκογενούς Αντώνη Κοτσακά στην πρώτη θέση, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν πάντως στόχευση της Κίνησης Μελών στην οποία ανήκει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Αντώνης Κοτσακάς, που εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ (Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο), δηλαδή το 2011 με 2012, σε αντίθεση με άλλους πασοκογενείς θεωρείται ότι ενσωματώθηκε στον κομματικό μηχανισμό συμβάλλοντας στην πολιτική δουλειά του κόμματος. Επιπλέον, πρόκειται για άνθρωπο χαμηλών τόνων που δεν προκαλεί αντιπαραθέσεις και του οποίου η πολιτική αντίληψη εκτιμάται ευρύτερα της τάσης στην οποία συμμετέχει. Παρ’ όλα αυτά, δεν «ελέγχει» δυνάμεις στην Κεντρική Επιτροπή οπότε, λέγεται, έλαβε στήριξη από τους περισσότερους προεδρικούς ώστε να εξασφαλίσει μια καλή σειρά εκλογής που τελικά ξεπέρασε και τον Νίκο Παππά, εκτιμάται δε ότι ενδεχομένως έλαβε ψήφους και από μέλη των άλλων τάσεων.
 
Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ιστορικά και έμπειρα στελέχη κινήθηκαν σε χαμηλές θέσεις, κάτι για το οποίο ερμηνεύεται, από όσους είναι γνώστες των κομματικών πραγμάτων, ως απότοκο του ότι απέχουν από τάσεις και ομαδοποιήσεις, και κατ’ επέκταση έμειναν εκτός της οργανωμένης σταυροδοσίας. Τέτοια στελέχη είναι ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Αριστείδης Μπαλτάς.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της νέας Πολιτικής Γραμματείας κατά σειρά εκλογής είναι τα εξής:
Αντώνης Κοτσακάς, Θεόδωρος Δρίτσας, Νίκος Παππάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Ράνια Σβίγκου, Όλγα Γεροβασίλη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κατερίνα Κνήτου, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Βίτσας, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Δραγασάκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αριστείδης Μπαλτάς, Έφη Καλαμαρά, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου.
 
• Επτά μέλη της Π.Γ. ανήκουν στην Κίνηση Μελών που αποτελεί συνένωση δύο τάσεων, της Ενωτικής Κίνησης του Νίκου Παππά και της Πλατφόρμας 2010 του Γιάννη Μπαλάφα: Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Παππάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Μπαλάφας.
• Έξι συν ένα μέλη συγκαταλέγονται στη δύναμη των «53» της οποίας άτυπος επικεφαλής θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πλην Τσακαλώτου από αυτή την τάση προέρχονται οι Θεόδωρος Δρίτσας, Ράνια Σβίγκου, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Επιπλέον οι «53» στήριξαν τον Νίκο Φίλη που συμπλέει μαζί τους.
• Τρία μέλη της Π.Γ. προέρχονται, όπως είπαμε, από την παλαιά «σειρά» ως χωριστές υποψηφιότητες, δεν ανήκουν σε τάση (Βούτσης, Δραγασάκης, Μπαλτάς).
• Τρία μέλη ανήκουν στο ευρύτερο, «αριστερόστροφο» προεδρικό ρεύμα, το οποίο ενδεχομένως να συγκροτηθεί στο μέλλον σε τάση περί τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως κινήθηκε χαμηλά σε σταυρούς). Πλην του κυβερνητικού εκπροσώπου, από αυτή την ομαδοποίηση προέρχονται οι Δημήτρης Βίτσας, Έφη Καλαμαρά, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου.
 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα Π.Γ. και πέρα από τον καταμερισμό δουλειάς, εκεί αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις του κόμματος προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 10:57