search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:29
MENU CLOSE

Βρήκε λάθος… «αδύναμο κρίκο»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2043
18-10-2018
19.10.2018 03:00
nd_2.jpg
 
Θα συνεχίσει η Ν.Δ. να έχει ως αντιπολιτευτική τακτική το παιχνίδι του «αδύναμου κρίκου»; Το ερώτημα λογικά θα απασχολήσει την αξιωματική αντιπολίτευση, που τον τελευταίο χρόνο έχει στοχοποιήσει τους ΑΝΕΛΛ και τον Πάνο Καμμένο ως τη ρωγμή μέσω της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το πολιτικό οικοδόμημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ.
 
Η ορθότητα αυτής της αντιπολιτευτικής τακτικής είναι εύλογο να επανεξεταστεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επαναβεβαίωση του συμπαγούς χαρακτήρα του κυβερνητικού συνασπισμού παρά την εμφανέστατη διαφοροποίηση του Καμμένου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Υπ’ αυτό το πρίσμα θα κριθεί και το αν η «γαλάζια» παράταξη θα καταθέσει τελικά την πολυθρύλητη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης προς το τέλος του έτους, αξιοποιώντας το δικαίωμα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής.
 
Η πολιτική αριθμητική λέει ότι μια τέτοια κίνηση με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα. Όχι μόνο λόγω της θωρακισμένης πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο λόγω της στήριξης που θα παράσχουν κατά δήλωσή του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και άλλα στελέχη των ΑΝΕΛΛ, αλλά και επειδή ο ίδιος ο Καμμένος έχει αποκαλέσει μια τέτοια κίνηση πολιτικό δόκανο, στο οποίο δεν πρόκειται να πιαστεί.
 
«Εκβιαζόμενος»
Για έναν αδύναμο και εκβιαζόμενο πρωθυπουργό έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα.
 
«Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ως έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας σήμερα (σ.σ.: χθες) απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Απέπεμψε δηλαδή τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.
 
Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη «είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Είναι πια ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η Ελλάδα, ειδικά σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη, η οποία θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα. Θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές» κατέληξε στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Για τη Ν.Δ. μάλιστα η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποσύνθεση, εικόνα που εξέπεμψε η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μην χάσουν την καρέκλα τους» ήταν το καυστικό σχόλιο της «γαλάζιας» παράταξης για τα τεκταινομενα που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του Κοτζιά από το κυβερνητικό σχήμα.
 
Παιχνίδι με την ασφάλεια
Τα ζητήματα ασφάλειας παραμένουν πάντοτε ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. και γι’ αυτόν τον λόγο ο Μητσοτάκης βρέθηκε την επομένη της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.
«Δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια. Και δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς ισχυρή αστυνομία» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε τη δέσμευσή του για αποφασιστική πάταξη των φαινομένων βίας τα οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανδρών και των γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά ταυτόχρονα εγκαθιδρύουν και ένα συνολικό αίσθημα ανασφάλειας στους Έλληνες πολίτες.
 
«Αναρωτιέμαι τι περιμένουν κάποιοι, αν περιμένουν να καούν αστυνομικοί από μολότοφ για να ευαισθητοποιηθούν επιτέλους» σημείωσε ο Μητσοτάκης και κατέληξε:
«Οι Έλληνες πολίτες σήμερα, όχι μόνο εδώ στο κέντρο της Αθήνας, στις γειτονιές της Αθήνας, στην ελληνική περιφέρεια, αισθάνονται απροστάτευτοι. Το πρώτο χρέος κάθε οργανωμένης πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών. Αυτό είναι κάτι το οποίο την επόμενη μέρα θα το κάνουμε πράξη».
 
Αναζήτηση σκανδάλων
Πάντως από τη Ν.Δ. θα συνεχιστεί η αναζήτηση πολιτικών ζητημάτων με οσμή σκανδάλου και η προσπάθεια εκμετάλλευσης οποιασδήποτε διαφοροποίησης στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι 18 βουλευτές της Ν.Δ., με πρώτο υπογράφοντα τον αρμόδιο τομεάρχη Κώστα Σκρέκα, έχουν καταθέσει ερώτηση για τη ΔΕΗ, ενώ πρώτης τάξης ευκαιρία για επίθεση κατά της κυβέρνησης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αποτελεί η ερχόμενη Δευτέρα, καθώς στην Ολομέλεια θα συζητηθεί η «γαλάζια» επερώτηση για την ΕΡΤ.
 
Μια συζήτηση στη Βουλή που αναμένεται αρκούντως «θερμή», καθώς εκτός των κατηγοριών που εκτοξεύει το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για «μετατροπή της ΕΡΤ σε ΣΥΡΙΖΑ Channel», πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι «γαλάζιοι» θα φροντίσουν να υπενθυμίσουν σε όλους τους τόνους τη θέση που έχει για τη σημερινή «εικόνα» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ο Νίκος Φίλης.
 
Μια θέση μάλιστα που έχει φέρει τη σφοδρή αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά κατά του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:29