search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:08
MENU CLOSE

Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΝΑΤΟ-ΠΓΔΜ, την ώρα που ο Ζάεφ ψάχνει τους «80»

18.10.2018 13:11
Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΝΑΤΟ-ΠΓΔΜ, την ώρα που ο Ζάεφ ψάχνει τους «80» - Media

 

Την ώρα που στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ αναζητά εναγωνίως τους 80 βουλευτές που θα δώσουν στο κοινοβούλιο της χώρας το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας της αναθεώρησης του συντάγματος, όπως αυτή προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών, στις Βρυξέλλες αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ και της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της χώρας στη συμμαχία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, με τη συγκεκριμένη φάση των διαπραγματεύσεων η ΠΓΔΜ ανοίγει την τελική φάση συζητήσεων με το ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, της πλήρους υιοθέτησης των προβλέψεων της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον βοηθό γ.γ. του ΝΑΤΟ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις και ζητήματα ασφαλείας, Αλεχάντρο Αλβαρογκονζάλεθ, ο οποίος είχε επισκεφθεί τα Σκόπια τον περασμένο Μάρτιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ θα παρουσιάσει στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ ένα προσχέδιο, το οποίο θα αφορά σε ζητήματα όπως το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις σε ζητήματα ασφαλείας και άμυνας, αλλά και ζητήματα δικαίου που ανακύπτουν από την ένταξη της χώρας στη συμμαχία.

Ντιμιτρόφ για Κοτζιά: Σου εύχομαι επιτυχία στις μελλοντικές προκλήσεις

Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος παραιτήθηκε χθες από υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
 
«Με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και υπό την καθοδήγηση των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, είχαμε εντατική επικοινωνία όλους τους προηγούμενους μήνες, γίναμε πραγματικοί φίλοι και σε ένα χρόνο καταφέραμε να κάνουμε κάτι που τα προηγούμενα 27 χρόνια θεωρείτο αδύνατο – να φέρουμε τις δύο χώρες κοντά και να υπογράψουμε την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, οικοδομώντας παράλληλα γέφυρα φιλίας και αποδεικνύοντας ότι η επίλυση των διαφορών στην περιοχή μας είναι δυνατή» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και καταλήγει:
 
«Νίκο, από τα βάθη της καρδιάς μου σου εύχομαι υγεία και επιτυχία σε όλες τις μελλοντικές προκλήσεις. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε προσανατολισμένοι στην υλοποίηση της ιστορικής αυτής απόφασης, μαζί με όλες τις άλλες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στα Σκόπια και την Αθήνα».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / MIA

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:07