search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:34
MENU CLOSE

Στη «μαύρη λίστα» της Μόσχας η Κρήτη – Μαίνεται ο «ιερός πόλεμος»

18.10.2018 16:24
Ιερά Σύνοδος κατά ΜΜΕ: Τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα - Οι παρεκκλίσεις εκτός ναών μεγεθύνθηκαν δυσανάλογα  - Media

 

«Ιερό» πόλεμο με χτυπήματα κάτω από τη μέση σε θρησκευτικό τουρισμό και επενδύσεις-με αντίκτυπο και στην Κρήτη-έχει κηρύξει το Πατριαρχείο της Μόσχας ως «αντίποινα» στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να εκχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία του Κιέβου, απόφαση που η Ρωσία θεωρεί ωμή παραβίαση του εκκλησιαστικού δικαίου.

Ήδη το Πατριαρχείο Μόσχας απαγορεύει ρητώς στους κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να προσεύχονται και να συμμετέχουν στις Ακολουθίες και τα Μυστήρια στα μοναστήρια και στους ναούς που υπάγονται στο Φανάρι, δηλαδή στο Άγιο Όρος, στην Κρήτη, στη Μικρά Ασία, στα Δωδεκάνησα (συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου) προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση ανυπακοής, θα τιμωρούνται και θα υφίστανται τις συνέπειες.

Σαφές όμως είναι το μήνυμα που στέλνει το Πατριαρχείο Μόσχας και στα εκατομμύρια πιστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα και για προσκυνηματικούς λόγους. Τους απαγορεύεται να προσεύχονται και να εκκλησιάζονται στις «απαγορευμένες» ζώνες υπό την επιρροή του Φαναρίου και, όπως διαμηνύεται, όσοι παραβούν τις εντολές αυτές, θα έχουν υποπέσει σε αμάρτημα και θα πρέπει να μετανοήσουν και να εξομολογηθούν!

Υπό αυτό το καθεστώς …ιερών απειλών και αφορισμών κάποιοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πιθανή μείωση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία, τουλάχιστον στις περιοχές που περιλαμβάνονται στις “μαύρες” λίστες που ήδη έχει εκδώσει το Πατριαρχείο Μόσχας και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για προσκυνηματικούς λόγους.

Μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμάται ωστόσο ότι θα υπάρξει στο Άγιο Όρος, αγαπημένο προορισμό για τους Ρώσους, κοινούς θνητούς αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματούχους και ολιγάρχες. Μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν έχει επισκεφθεί δύο φορές το Άγιον Όρος.

Στον ολομέτωπο πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Εκκλησία της Ρωσίας στο Φανάρι εντάσσονται και οι προτροπές-οδηγίες-εκπροσώπων της προς Ρώσους μεγιστάνες ώστε να σταματήσουν τις δωρεές εκατομμυρίων προς τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με το BBC πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανήσει από το 2005 Ρώσοι επιχειρηματίες για συντήρηση Iερών Mονών, αποκατάσταση δρόμων, κατασκευή παρεκκλησίων, ανακατασκευή κατεστραμμένων κτηρίων κτλ.

Οι περισσότερες δωρεές ήταν προς την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό), και συγκεκριμένα στο λεγόμενο “ταμείο αποκατάστασης της Μονής Αγίου Παντελεήμονος” που δημιούργησε ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ το 2011. Σημαντικά οικονομικά κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων προς Μονές του Αγίου Όρους δαπανήθηκαν από τον πρώην κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο κατά τα έτη 2006-2010.

Ακόμη, ονόματα όπως ο Αντρέι Κουρίεβ, Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο γενικός εισαγγελέας Γιούρι Τσάϊκα, ο πρωήν επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο Μιχαήλ Αμπράμοφ, ο Ιβάν Σαββίδης και άλλοι φιγουράρουν στην λίστα των δωρητών του Αγίου Όρους.

Μάλιστα ο πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας σε δηλώσεις του προέτρεψε τους Ρώσους επιχειρηματίες να στρέψουν τις δωρεές τους σε μοναστήρια της Ρωσίας.

“Αν υπάρχει η επιθυμία να δώσουμε χρήματα για έναν ιερό σκοπό, έχουμε πολλά περισσότερα ιερά προσκυνήματα και Μοναστήρια από ό,τι το Άγιον Όρος”.

Παρακολουθώντας τον «ανένδοτο» πόλεμο που έχει κηρύξει η Εκκλησία της Ρωσίας στο Φανάρι κάποιοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο «μπλοκαρίσματος» γενικότερα των επενδύσεων που σχεδιάζουν Ρώσοι επί ελληνικού εδάφους και φυσικά επί κρητικού εδάφους, αφού ως γνωστόν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Πηγή: patris

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:34