search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:41
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος: Μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής εμπορίας ανθρώπων

18.10.2018 16:25
Αβραμόπουλος στο BBC: Αν η ΕΕ δεν ήταν παρούσα στη Λιβύη, η κατάσταση εκεί θα ήταν ακόμη χειρότερη - Media
 
«Σας καλώ όλους να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια κατά της κοινωνικής ανοχής σε κάθε μορφής εμπορίας ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των θυμάτων με τον απαιτούμενο σεβασμό και αξιοπρέπεια, για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ατιμωρησίας, και το κυριότερο, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σήμερα, σε κοινή εκδήλωση των Επιτροπών LIBE και FEMM για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων. «Η εμπορία ανθρώπων δεν έχει θέση στην Ευρώπη και πουθενά αλλού στον κόσμο» συμπλήρωσε και ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι το έγκλημα αυτό, «δεν διαπράττεται μόνο στη Λιβύη ή σε άλλα μέρη εκτός της ΕΕ. Διαπράττεται και εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών», εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι «να ενώσουμε δυνάμεις, τα Κράτη Μέλη, τα θεσμικά όργανα, οι οργανισμοί μας και η κοινωνία των πολιτών».
 
«Η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει το συλλογικό καθήκον μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος και την παροχή ουσιαστικής προστασίας και στήριξης σε όλα τα θύματα. Το καθήκον μας αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου καθημερινά και όχι μόνο με την ευκαιρία της σημερινής επετείου» ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Το έγκλημα αυτό δεν διαπράττεται μόνο στη Λιβύη ή σε άλλα μέρη εκτός της ΕΕ. Διαπράττεται και εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Αποδεικνύεται πλέον και από συγκεκριμένα στοιχεία ότι πρόκειται για ένα έγκλημα που αφορά κατά κύριο λόγο στη σεξουαλική κακοποίηση κυρίως γυναικών και νεαρών κοριτσιών. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, διαρκής επιδίωξή μου είναι η εφαρμογή επιχειρησιακών μέτρων και η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να ενώσουμε δυνάμεις, τα Κράτη Μέλη, τα θεσμικά όργανα, οι οργανισμοί μας και η κοινωνία των πολιτών».
 
Φέρνοντας ως παράδειγμα για να την ανάγκη να ενωθούν όλες οι δυνάμεις, την παρουσία στην εκδήλωση των μελών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και της Επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) και του Γραφείου της Συντονίστριας της δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, υπογράμμισε πως «Ο συντονισμός και η συλλογική δράση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της συνεκτικής προσέγγισης μας κατά της εμπορίας ανθρώπων. Η Έκθεση για τα “συγκεκριμένα μέτρα για τη διάσταση της ισότητας των φύλων σε δράσεις καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων” που παρουσιάστηκε στη σημερινή εκδήλωση και είχατε την ευκαιρία να συζητήσετε, εντάσσεται στη συγκεκριμένη δέσμη δράσεων προτεραιότητας που παρουσίασα τον Δεκέμβριο του 2017 με σκοπό να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων με πιο στοχευμένο τρόπο».
 
«Στόχος της έκθεσης – είπε στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος – είναι να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους υιοθετώντας μέτρα ισότητας των φύλων, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία κατά της εμπορίας ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό, η έκθεση συμβάλλει στις κοινές προσπάθειές μας για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας σε αυτές τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που έχουν υποφέρει στα χέρια εγκληματιών. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά ανήλικα αγόρια που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, κακοποίησης και εμπορίας. Η Έκθεση για την εμπορία παιδιών που παρουσίασε σήμερα η Europol εξετάζει σε βάθος τα χαρακτηριστικά των δικτύων που εμπλέκονται σε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, την παιδική κακοποίηση. Για να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζεται στην πράξη μία από τις κύριες πολιτικές προτεραιότητες της δράσης μας κατά της εμπορίας ανθρώπων τα θύματα θα πρέπει να λαμβάνουν ουσιαστική υποστήριξη και τα δικαιώματά τους να προστατεύονται αποτελεσματικά».
 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι πριν το τέλος του 2018 θα παρουσιάσει τη δεύτερη Έκθεση για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων στην οποία περιλαμβάνονται νέα αναθεωρημένα στοιχεία και τάσεις, και εξετάζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ.
 
«Σήμερα, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων, σας καλώ όλους να ενώσουμε δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια κατά της κοινωνικής ανοχής σε κάθε μορφής εμπορίας ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των θυμάτων με τον απαιτούμενο σεβασμό και αξιοπρέπεια, για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ατιμωρησίας, και το κυριότερο, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Η εμπορίων ανθρώπων, γυναικών και νεαρών κοριτσιών, παραβιάζει τον πυρήνα των Ευρωπαϊκών αξιών και αρχών μας, το δικαίωμα της ισότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μιας ζωής χωρίς φόβο. Η εμπορία ανθρώπων δεν έχει θέση στην Ευρώπη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτό αποτελεί ηθική μας υποχρέωση που πρέπει να υλοποιήσουμε με πράξεις».
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:41