search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:18
MENU CLOSE

Αύριο τετ α τετ Τσίπρα – Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών

19.10.2018 06:57
Αύριο τετ α τετ Τσίπρα - Κοτζιά στο Υπουργείο Εξωτερικών - Media

 

Μετά το «διαζύγιο» Μαξίμου και Κοτζιάς δίνουν τη δική τους διάσταση στους λόγους παραίτησης, με το κλίμα να παραμένει τεταμένο και να προκαλεί ερωτηματικά για τη συνέχεια.

Αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του pontiki.gr, στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί η τελετή παραλαβής – παράδοσης, μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Αλέξη Τσίπρα και προφανώς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Νίκος Κοτζιάς χθες μετά την 4ωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΡΑΤΤΩ έστειλε «προειδοποιητικά» μηνύματα προς Μαξίμου και Καμμένο.

Το αμέσως επόμενο βήμα για τον πρώην ΥΠΕΞ είναι ομιλία που θα πραγματοποιήσει σε εκδήλωση στην Κρήτη, την Δευτέρα. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν ιδιόρρυθμο και εκρηκτικό χαρακτήρα επομένως μετά τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προς «υπεράσπιση» της θέσης της κυβέρνησης δεν αναμένεται να δοθεί συνέχεια, αν και οι κινήσεις του πρώην ΥΠΕΞ παρακολουθούνται στενά.

Εν τω μεταξύ, στα Σκόπια σήμερα κρίνεται η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του χθες στην ΕΡΤ χαρακτήρισε την παραίτηση Κοτζιά «πολιτικά ακατανόητη» εφόσον ο πρωθυπουργός στο υπουργικό δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε δε ότι ουδέποτε τέθηκε  δίλημμα «Κοτζιάς ή Καμμένος». Με άλλα λόγια άφησε να εννοηθεί ότι προσωπικοί λόγοι οδήγησαν τον πρώην ΥΠΕΞ στην επιλογή του και η κυβέρνηση δε φέρει καμία ευθύνη.

Την οπτική αυτή θέλησε ν’αντικρούσει ο Νίκος Κοτζιάς το βράδυ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την τετράωρη συνεδρίαση του Πράττω. Μταξύ άλλων  προκάλεσε το Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό, από την οποία σύμφωνα με τον ίδιο προκύπτουν σαφείς πολιτικοί λόγοι γι΄ αυτή του την ενέργεια.

Στη συνεδρίαση μετείχε η προσκείμενη στο Πράττω βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  από την Α Πειραιά Γεωργία Γεννιά. Ο βουλευτής Νίκος Τόσκας έχει αποχωρήσει από την Κίνηση εδώ και καιρό, οπότε αναμενόμενα δεν παρέστη, ενώ δεν εμφανίστηκε ούτε κάποιος άλλος βουλευτής παρά τις «πληροφορίες» που διακινούντα χθες ότι ο Ν. Κοτζιάς ελέγχει ακόμη 2 ή 3 βουλευτές.

Φαίνεται πάντως προς το παρόν ότι φόβος για απώλεια εδρών δεν υπάρχει. Ο Νίκος Κοτζιάς διεμήνυσε ότι δεν φεύγει (και προφανώς αυτό ισχύει και για την κ. Γεννιά) αλλά παραμένει στην Κοινοβουλευτική ομάδα και συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά. Προειδοποίησε επίσης ότι θα κινηθεί ώστε με άλλους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και άλλων κομμάτων να καταθέσει την πρόταση νόμου για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων όλων των υπουργείων και όχι μόνο του ΥΠΕΞ. Μήνυμα που στρέφεται προς τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο αν και δεν κατονόμασε τον κατηγόρησε ότι ρίχνει «λάσπη».

«Προβοκάτσια» χαρακτηρίζουν δημοσίευμα για μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Ωστόσο, οι πρώτες παρενέργειες από τη συζήτηση που άνοιξε ο Κοτζιάς για τα μυστικά κονδύλια φάνηκαν χθες, καθώς υπήρξε δημοσίευμα για διάθεση απόρρητων κοδνυλίων του ΥΠΕΞ σε ΜΜΕ των Σκοπίων και της Αλβανίας. Το Μαξίμου αντέδρασε με ανακοίνωση σε οξύ ύφος κάνοντας λόγο για πολιτική αθλιότητα, αφού απέδωσε τη σχετική διαρροή στην ΝΔ, διέψευσε το περιεχόμενο κάνοντας λόγο για «δήθεν πληροφορίες» η διακίνηση των οποίων θίγει τα εθνικά συμφέροντα και συνιστά ακόμη και προβοκάτσια που υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Κάλεσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκηνα ζητήσει απευθείας ενημέρωση από τον πρωθυπουργό καθώς η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:14