12/12/2018 04:04:23
2.2.2012

Άδικος Κόσμος

Άδικος Κόσμος - Media

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Ο Φίλιππος Τσίτος σκηνοθετεί μια από τις καλύτερες και αμεσότερες δραματικές κωμωδίες των τελευταίων χρόνων. Μπρεσονική ατμόσφαιρα, λιτότητα στη σκέψη και στην απόδοση και δυο ερμηνείες πραγματικά αξιοζήλευτες. Αποπνικτική ασπρόμαυρη φωτογραφία, πλήρως ταυτισμένη με τον ψυχισμό των χαρακτήρων. Μην τη χάσετε.

 

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Χρήστος Στέργιογλου.

Ο Σωτήρης είναι ένας μοναχικός προανακριτής της Αστυνομίας. Μια ημέρα που κατακλύζεται από αυτοκριτική διάθεση, αποφασίζει να αρχίσει να απονέμει δικαιοσύνη. Και η αρχή γίνεται με αυτούς που αναγκάζονται να παρανομήσουν επειδή δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Στην προσπάθειά του να σώσει έναν αθώο, σκοτώνει άθελά του έναν άνθρωπο και η γοητευτική Δώρα, που ο ίδιος κάποτε είχε βοηθήσει, είναι η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας. Όμως η Δώρα είναι πολύ βασανισμένη στη ζωή της και είναι απέναντί του καχύποπτη και παγερά αδιάφορη. Ο Σωτήρης, μέσα σε όλα τα άλλα, αρχίζει να την ερωτεύεται. Τι θα αποφασίσει τελικά η Δώρα; Θα του συμπαρασταθεί για το «ακούσιο» έγκλημα; Και από την άλλη, τι θα γίνει με την τρυφερή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσά τους; Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα δραματική κοινωνική ταινία, με σοβαρές υπαρξιακές προεκτάσεις και με το πρόβλημα της ηθικής σε έναν εντελώς ανήθικο κόσμο να μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Ο Τσίτος, που είδε την ταινία του να διακρίνεται και να αποσπά βραβεία στα ξένα φεστιβάλ, υιοθετεί μια σκληρή, ρεαλιστική και σκοτεινή ματιά για να καταγράψει τα πρόσωπα, τις σχέσεις τους και τις καταστάσεις. Όλοι οι κεντρικοί ήρωες βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια ζωή που δεν τους αρέσει καθόλου και προσπαθούν με όποιο τρόπο μπορούν να την αλλάξουν. Η δισυπόστατη φύση των πραγμάτων και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα ηθικά διλήμματα ταλανίζουν τους ήρωες, που αρκετές φορές δείχνουν να ασφυκτιούν μέσα στον τελματωμένο κόσμο τους. Προσεγμένη αισθητική, χιούμορ στα όρια της τραγωδίας και με τους Αντώνη Καφετζόπουλο και Θεοδώρα Τζήμου να τα δίνουν όλα και να αποτελούν το δυνατότερο, ίσως, κομμάτι της ταινίας. Επιτέλους μια σοβαρή, με βαθύ, πολυεπίπεδο προβληματισμό ελληνική ταινία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.