search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:46
MENU CLOSE

Τσίπρας: Χαμηλώνει τους τόνους για Κοτζιά εν όψει του τετ α τετ το Σάββατο

19.10.2018 12:25
Τσίπρας: Χαμηλώνει τους τόνους για Κοτζιά εν όψει του τετ α τετ το Σάββατο - Media
 
Να χαμηλώσει τους τόνους σε σχέση με την παραίτηση Κοτζιά θέλησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το Brexit και την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Προανήγγειλε δε το αυριανό τετ α τετ επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του topontiki.gr ότι η τελετή παραλαβής παράδοσης θα πραγματοποιηθεί αύριο και ο Αλέξης Τσίπρα θα παραστεί ο ίδιος.
 
Σημείωσε ότι ο ίδιος θεωρεί το θέμα λήξαν και δεν θα δώσει συνέχεια, όμως ξέκοψε με αυστηρό τρόπο το θέμα της δημοσιοποίησης της 9σέλιδης επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, λέγοντας ότι ο φάκελος που έχει στο γραφείο του, όπως ενημερώθηκε, έχει την ένδειξη «αυστηρώς προσωπικό». Ως εκ τούτου επιστρέφει το μπαλάκι στο Νίκο Κοτζιά, κάτι που έχει την σημασία του εν όψει ενδεχόμενων διαρροών στα ΜΜΕ του Σαββατοκύριακου.
 
Γενικότερα όμως θέλησε να διασκεδάσει κάθε εντύπωση ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ των δύο και έδωσε προοπτική συνέχισης της σχέσης που έχουν οικοδομήσει μέχρι τώρα. Όπως είπε δεν είναι απλώς σχέση πρωθυπουργού με υπουργό και συνεργάτη, αντιθέτως υπονόησε ότι είναι και σχέση δασκάλου με μαθητή ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι «ανοιχτό βιβλίο» το οποίο ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συμβουλεύεται στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία τώρα βρίσκεται «αποκλειστικά στα χέρια» του. Μίλησε με θερμά λόγια λέγοντας ότι ο Κοτζιάς ανέβασε τον πήχη της εξωτερική πολιτικής πολύ ψηλά και ήταν εμπνευστής μακρόπνοων στρατηγικών που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί.
 
«Αποφασιστικότητα να προστατευτούν και τα δύο επιτεύγματα της κυβέρνησης»
Επίσης, ο πρωθυπουργός απάντησε στο ερώτημα που θέτουν επίμονα διάφορες πλευρές τις τελευταίες δύο ημέρες και του υποβλήθηκε και στο πλαίσιο της συνέντευξης γιατί επέλεξε τον εταίρο με τον οποίο διαφωνεί σε ένα ζήτημα εθνικής στρατηγικής. Εξήγησε, ότι τα στρατηγικής σημασίας επιτεύγματα της κυβέρνησης είναι δύο και ο πρωθυπουργός με τις επιλογές του ουσιαστικά εγγυάται και τα δύο και δεν επιλέγει το ένα σε βάρος του άλλου:
 
«Το ένα αφορά την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα, και έχουμε και τη συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια. Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατέψω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου» Στη προκειμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου. Άρα, λοιπόν, δεν κάνω τίποτα παραπάνω από το να εκφράσω απέναντι σας την αποφασιστικότητα μου να προχωρήσει η κυβέρνηση μου στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών».
 
«Όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό εκφράζει την εθνική γραμμή»
Σαφές ήταν και το μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο ότι δεν νοείται αξιωματούχος της κυβέρνησης που εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό να εκφράζει και να προβάλλει τις προσωπικές του απόψεις:
 
«Σε συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» είπε. «Άλλο όμως η διαφορετική άποψη και άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα, από τους υπουργούς της Ελληνικής κυβέρνησης. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος από εδώ και στο εξής, όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής. Στο εσωτερικό ο διάλογος είναι ελεύθερος».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:45