17/11/2019 13:24:15

Έρχεται «τσουνάμι» προσφυγών για «κομμένα» δώρα και συντάξεις

Έρχεται «τσουνάμι» προσφυγών για «κομμένα» δώρα και συντάξεις - Media
 
Κύμα μαζικών προσφυγών κατά του Δημοσίου, από εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά και συνταξιούχους προκαλούν οι πρόσφατες αποφάσεις Διοικητικών Πρωτοδικείων που δικαιώνουν την επιστροφή ποσών από «κομμένα» Δώρα και συντάξεις, εξαιτίας των μνημονιακών δεσμεύσεων.
 
Ήδη, πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά δικαίωσε επιστροφές ποσών από Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας σε 50 εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους για την περίοδο 2014-2016.
 
Αντίστοιχη απόφαση εκδόθηκε και από το Ειρηνοδικείο Αθηνών που έκανε δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, ενώ την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή συνταξιούχου του ΙΚΑ επιδικάζοντας την επιστροφή ποσού 11.185 ευρώ.
 
Το Πρωτοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των μνημονιακών νόμων 4093 και 4051 του 2012, «πατώντας» πάνω στην απόφαση - βόμβα της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287 και 2288/2015) που εκδόθηκε το 2015 και έκρινε συνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές στα Δώρα και στα επιδόματα αδείας των συνταξιούχων, επιβάλλοντας ταυτόχρονα πρόσθετες περικοπές: αναδρομική μείωση 12% σε κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και 10% - 20% σε επικουρικές συντάξεις.
 
Πλέον η μία μετά την άλλη οι Ομοσπονδίες αλλά και οι Ενώσεις συνταξιούχων, καλούν τα μέλη τους να καταθέσουν προσφυγές διεκδικώντας αναδρομικά την επιστροφή ποσών (κυρίως από Δώρα) για την περίοδο 2015-2018.
 
Η ΑΔΕΔΥ με έγγραφό της προς τις Ομοσπονδίες και τα νομαρχιακά της τμήματα, ενημερώνει τα μέλη της για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τους καλεί να κάνουν αρχικά αίτηση στην υπηρεσία τους (προς το Τμήμα Μισθοδοσίας) για να διακοπεί η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων και να τους επιστραφούν τα ετήσια Δώρα για τα έτη 2013-2018.
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) ενημέρωσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διαδικασία και για τα σχετικά έγγραφα που θα πρέπει να καταθέσουν έως τις 30 Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια και μέχρι τέλος του έτους να κατατεθούν μαζικές αγωγές στα αρμόδια Πρωτοδικεία.
 
Πηγή: eisodima.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.