18/11/2019 06:52:33
9.1.2010

Με πέντε νέους φόρους θα μας αλλάξουν τα φώτα...

Με πέντε νέους φόρους θα μας αλλάξουν τα φώτα... - Media

Θα μας «αλλάξουν τα φώτα» οι νέοι φόροι στα ποτά, τα τσιγάρα, τα καύσιμα, τα ακίνητα... ενώ και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ βρίσκεται υπό εξέταση με παράλληλη επέκταση σε κατηγορίες επαγγελματιών που εξαιρούνται.

Ειδικότερα, πέντε νέους φόρους και μία... διόρθωση φέρνει το 2010, με την κυβέρνηση να ζυγίζει από τη μία τις ανάγκες του προϋπολογισμού και από την άλλη τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για τα πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας στα Ι.Χ. Την ίδια στιγμή τα τζιμάνια της κυβέρνησης μελετούν αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά, αυξήσεις φόρων στα καύσιμα, ενώ αναμένεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

Η ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνει παράλληλα επέκταση αλλά και αύξηση του ΦΠΑ και σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται, σε περίπτωση που το σχέδιό της για μείωση του ελλείμματος δεν έχει άμεσα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, με μίνι νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου θα προβλέπεται η αύξηση των ΕΦΚ σε τσιγάρα και ποτά κατά 10%, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 40 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρων και 12 ευρώ ανά φιάλη ποτού.

Για το πετρέλαιο και τη βενζίνη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου. Πάντως, η αύξηση των ΕΦΚ σε πετρέλαιο και βενζίνη δεν αποκλείεται να ενταχθεί σε πακέτο έκτακτων μέτρων στον βαθμό που θα υπάρξουν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τότε η κυβέρνηση θα κάνει ταμείο και, αν φανεί ότι απειλείται ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ, όπως έχουμε δεσμευτεί έναντι των Βρυξελλών, τότε τα μέτρα άμεσης αναστήλωσης των εσόδων, στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση του ΦΠΑ, δεν μπορεί να αποκλειστούν. Στα σκαριά βρίσκονται και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να συμβαδίσουν με την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τις αλλαγές σε φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο Παπακωνσταντίνου, αν και επισημαίνει ότι επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, σημειώνει τις αποκλίσεις με τις αγοραίες τιμές και το γεγονός ότι οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (τελευταία φορά αυξήθηκαν το 2007).

 

Ο «κουμπαράς»

Επιβολή έκτακτου φόρου για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος, που καταρρέει, μελετά η κυβέρνηση. Ο φόρος θα αφορά κέρδη επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν ΦΠΑ, όπως τράπεζες, καζίνο και ιδιωτικές κλινικές, και θα έχει συντελεστή μικρότερο από το 19%.

Το θέμα της δημιουργίας «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό έχει τεθεί επιτακτικά από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και το παραπάνω σενάριο εξετάζεται σοβαρά, καθώς η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο, ο κουμπαράς αυτός θα ενισχύεται με φόρους στα υψηλά εισοδήματα, ποσοστά από έσοδα αποκρατικοποιήσεων και άλλες πηγές. Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση εντός των επόμενων ετών, με το 2013 να θεωρείται από ειδικούς έτος ορόσημο.

Στον διάλογο για το φορολογικό θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της επέκτασης του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται, όπως για παράδειγμα σε γιατρούς, δικηγόρους, ασφαλιστές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Το μέτρο εξετάζεται από την κυβέρνηση, ενώ ειλημμένη απόφαση θεωρείται η καθιέρωση ταμειακών μηχανών σε όλα τα επαγγέλματα και στο σύνολο της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση κάνει όπισθεν στο θέμα των νέων αλμυρών τελών κυκλοφορίας που έδωσαν την αφορμή για αντιδράσεις και προκάλεσαν την έντονη δυσφορία των πολιτών. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011. Στο νέο σύστημα τελών δεν θα επιβαρύνεται τόσο η κατοχή Ι.Χ. όσο η χρήση του.

Στην πράξη θα δούμε μια αυξομείωση, καθώς θα μειωθούν τα τέλη και θα αυξηθούν περισσότερο οι φόροι που έχουν να κάνουν με την κίνηση του αυτοκινήτου, κυρίως στα καύσιμα, κάτι που έχει να κάνει και με την κατεύθυνση της Ε.Ε. Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να πείσει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, πριν βγει στις αγορές για δανεισμό, αλλά και να εξασφαλίσει προθεσμία για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013 και όχι έως το 2012, όπως επιθυμεί η Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.