26/02/2020 03:07:10

Πέρασε με 80 βουλευτές η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων

ΠΓΔΜ: Kρίσιμη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια - Media

 

Μετά από διαρκείς αναβολές στην έναρξη της συνεδρίασης και της ψηφοφορίας, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε -αργά το βράδυ της Παρασκευής- την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Έτσι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων μέσα σε κλίμα πόλωσης και καταγγελιών για απόπειρες εξαγοράς ψήφων και εκβιασμών βουλευτών κατόρθωσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου. Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η ψηφοφορία αυτή αποτελούσε το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα για την ολοκλήρωση, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες περίπου. Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχαρητήρια από Αλέξη Τσίπρα σε Ζόραν Ζάεφ

«Μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter , την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από τη βουλή των Σκοπίων., δίνοντας τα συγχαρητήριά του στον «φίλο» του Ζόραν Ζάεφ.

Ζόραν Ζάεφ: Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος, έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Το tweet του Καμμένου για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του κυβερνητικού εταίρου ,Πάνου Καμμένου ο οποίος τελικά διαψεύστηκε στις προβλέψεις του ότι η Συμφωνία τα Πρεσπών δε θα περνούσε από τη Βουλή των Σκοπίων. Μάλιστα, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας ο Πάνος Καμμένος με ένα tweet του φάνηκε να υιοθετεί εμμέσως τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ περί απόπειρας δωροδοκίας βουλευτών της ακόμα και με ποσά 2 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.