search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:15
MENU CLOSE

Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών

20.10.2018 06:00
Τσίπρας: Φασιστικό θράσος οι απειλές κατά του Κοτζιά - Media

 

 

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών η τελετή παράδοσης-παραλαβής. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει αργότερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. 

Νίκος Κοτζιάς: Eίμαι ευτυχής, έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Μπορέσαμε και κάναμε ένα βήμα στο Μακεδονικό. Ζούμε την ίδια παραδοξολογία: Να έχω παραιτηθεί και να είμαι ευτυχής έχουμε κανει ένα βήμα ελπίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Νωρίτερα, με μία σύντομη τελετή, ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε και υπουργός Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 10:30 το πρωί του Σαββάτου και έδωσε πολιτικό όρκο ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου. Την ώρα που πόζαραν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε αστειευόμενος: «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, πήρα υπουργείο».

 

Ακολούθως μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε και το πρώτο τετ α τετ μετά την παραίτηση με τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά για την τελετή παραλαβής – παράδοσης, με φόντο την έναρξη της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης στα Σκόπια, μετά την επίτευξη της πλειοψηφίας 80 βουλευτών στην πρώτη ψηφοφορία χθες βράδυ.

Την ώρα που οι δρόμοι των δύο χωρίζουν, η Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία αμφότεροι εργάστηκαν, έστω με επεισοδιακό τρόπο και πολλές πιέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, φαίνεται τελικά να προχωράει.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον σχετικά με το κλίμα που θα επικρατούσε μεταξύ των δύο, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη δηλώσει ότι θεωρεί το θέμα λήξαν και ο ίδιος δε θα δώσει συνέχεια ενώ επιπλέον επιφύλαξε θερμά λόγια για τον Νίκο Κοτζιά.

Όμως στο αίτημα του πρώην ΥΠΕΞ να δώσει την 9σέλιδη επιστολή του στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός ήταν κάθετος ότι δεν θα το κάνει και αποκάλυψε ότι, όπως ενημερώθηκε, ο κλειστός φάκελος της επιστολής που απέστειλε ο Νίκος Κοτζιάς το μεσημέρι της Πέμπτης κι ενόσω ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στις Βρυξέλλες έγραφε «αυστηρώς προσωπικό». «Δε συνηθίζω να δημοσιοποιώ προσωπικές επιστολές» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι τις ευθύνης για τυχόν διαρροές στον Κυριακάτικο Τύπο στο αποστολέα της.

Ο πρωθυπουργός με τα θερμά του λόγια, είτε επιχείρησε να κατευνάσει τον γνωστό για την εκρηκτικότητά του Νίκο Κοτζιά είτε να δείξει ότι ο ίδιος δεν έχει προσωπικό ζήτημα μαζί του (υποδηλώνοντας εμμέσως ότι τυχόν «εχθροπραξίες» Κοτζιά στο μέλλον απέναντι στο πρόσωπό του θα είναι μονομερείς). Μάλιστα επιχείρησε να δείξει ότι η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών δε σταματά εδώ καθώς όπως είπε θα συνεχίσει να τον συμβουλεύεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία πάντως υπογράμμισε περνά «αποκλειστικά» στα χέρια του. Πάντως, με τα όσα είπε για την επιστολή έθεσε ένα όριο.

Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην ΥΠΕΞ απέφυγε να επιτεθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό με τις οποίες οξείες δηλώσεις και υπονοούμενα να στρέφονται κατά του περιβάλλοντός του – αγνόησε επιδεικτικά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο λέγοντας ότι τα περί «πολιτικά ακατανόητης παραίτησης» τα λένε κάποιοι άλλοι και όχι το Μαξίμου – και του Πάνου Καμμένου.

Στο υπουργείο μέχρι να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία

Αναφορικά με τον χρόνο παραμονής του στο απαιτητικό αυτό υπουργείο ο πρωθυπουργός χθες απάντησε: «Θα κρατήσω την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών μέχρι και την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άλλωστε, ο συμβολισμός και η ουσία της παρουσίας μου στο Υπουργείο Εξωτερικών και της ανάληψης ευθύνης, προσωπικά, είναι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε την επιτυχή ολοκλήρωση και την κύρωση και από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:14