search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:27
MENU CLOSE

Τράπεζες: Με θετικό πρόσημο θα κλείσει το 2018 η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις

21.10.2018 17:45
Τράπεζες: Με θετικό πρόσημο θα κλείσει το 2018 η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις - Media

 

Με θετικό πρόσημο θα κλείσει το 2018 η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αρμόδιων τραπεζικών στελεχών.Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ επιτελικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου για ζήτηση χρηματοδοτικών προϊόντων τοποθετείται χρονικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίστηκε για όλους τους επόμενους μήνες μέχρι και πριν ένα περίπου μήνα που παρατηρήθηκε η υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, γεγονός που επηρέασε και την δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Όπως επισημαίνει η ζήτηση έκτοτε εμφάνισε μια στασιμότητα ακόμη και στην υπογραφή από μέρους των επιχειρήσεων εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων, γεγονός όμως που εκτιμάται ότι θα είναι παροδικό καθώς γίνεται κατανοητό ότι οι παράγοντες που επηρέασαν την αγορά είναι εξωγενείς και δεν συνδέονται με την πορεία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα.

Ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των χρηματοδοτήσεων εκτιμάται ότι θα δοθεί και από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, τα οποία είτε ήδη εφαρμόζονται, είτε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα, για την στήριξη της αναπτυξιακής στρατηγικής. Θέμα που ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίασης υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη της κοινής επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την συμμετοχή αρμοδίων υπουργών, γενικών γραμματέων και στελεχών, των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και της Attica Bank, με αντικείμενο: «Ρευστότητα της οικονομίας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης».

Όπως ανακοινώθηκε μετά την σύσκεψη διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές ότι η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν και το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.

Σε ότι αφορά στα μη επιχειρηματικά δάνεια, επισημάνθηκε η σχετικά χαμηλή ζήτηση, ωστόσο αναγνωρίστηκε ότι όπως η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος βοήθησε τη ρευστότητα των Τραπεζών, αντίστοιχα η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση γενικότερα της κατάστασης της κοινωνίας θα επιδρά με θετικό τρόπο στις τράπεζες και στη ζήτηση των ιδιωτικών δανείων.

Ειδικότερα όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δραγασάκης πέρα από τη αναγκαία μείωση των “κόκκινων” δανείων, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το στόχο της χρηματοδότησης νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Οι τράπεζες, όσο και αν μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια, εάν ταυτόχρονα δεν προχωρήσουν σε χορηγήσεις, θα έχουν πάντα πρόβλημα εσόδων και κερδοφορίας. Στο σκέλος των χρηματοδοτήσεων έχουμε μια λίστα από 35 προγράμματα – χρηματοδοτικά εργαλεία, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Στόχος μας είναι να υποβοηθήσουμε τις τράπεζες στην επίλυση του προβλήματος, είτε αναλαμβάνοντας μέρος του ρίσκου είτε δημιουργώντας εργαλεία τα οποία καλύπτουν τομείς χρηματοδότησης που έχουν αυξημένους κινδύνους. Οι δράσεις αυτές είναι δράσεις που ή ήδη υλοποιούνται ή προβλέπεται να ενεργοποιηθούν τους επόμενους λίγους μήνες και αθροίζουν ένα ποσό γύρω στα 7,5 με 8 δισ. ευρώ δημόσιων πόρων, οι οποίοι θα μπουν στην υπηρεσία της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι με τους πόρους αυτούς μπορούν να ενεργοποιηθούν και να υποστηριχθούν επενδύσεις της τάξης των 22 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, πρόσθεσε ο κ.Δραγασάκης.

Ζήτηση από υγιείς επιχειρήσεις

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις του ΑΠΕ/ΜΠΕ από πλευράς τραπεζών θετικό κρίνεται το γεγονός ότι η ζήτηση για χρηματοδοτήσεις στον τομέα του επιχειρείν προέρχεται από υγιείς επιχειρήσεις, με βιώσιμα επιχειρηματικά πλάνα, με την πλειοψηφία των αιτημάτων να αφορά βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, με στόχο την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από το συναλλακτικό κύκλωμα των επιχειρήσεων. Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις είναι το χονδρικό εμπόριο, η μεταποίηση, καθώς και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Αναφορικά με τις αιτήσεις για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέρχονται κυρίως από τους τομείς του τουρισμού και της μεταποίησης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30