search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:12
MENU CLOSE

Νέο κόμμα στο χώρο του κέντρου στην Κύπρο – Ο ρόλος του Κύπριου πρέσβη στην Αθήνα 

22.10.2018 08:13
Νέο κόμμα στο χώρο του κέντρου στην Κύπρο - Ο ρόλος του Κύπριου πρέσβη στην Αθήνα  - Media

 

Με το σύνθημα «νέα αρχή» και την υπόσχεση ότι με τη Δημοκρατική Παράταξη «θα γυρίσει τη σελίδα της πολιτικής παρακμής» ανανεώνοντας το κομματικό σύστημα, ο Μάριος Καρογιάν επιστρέφει στο κομματικό παιχνίδι και διεκδικεί μερίδιο στον ενδιάμεσο χώρο. Κατά το ιδρυτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ηγείται του νεοσυσταθέντος κόμματος, ωστόσο θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους και όχι ηγέτης της παλιάς κοπής με στόχο να καλυφθεί το πολιτικό κενό που υπάρχει στον ενδιάμεσο χώρο. Το αν αυτό θα προκαλέσει πλήγμα στο ΔΗΚΟ και στα υπόλοιπα κόμματα του χώρου θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

Οργάνωση και απουσίες

Όπως είχε αναφέρει και στο παρελθόν η «Κ» κανένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του παλαιού ΔΗΚΟ δεν ήταν στην αίθουσα, ωστόσο στο παρασκήνιο δούλευαν εδώ και καιρό για μία μαζική προσέλευση κόσμου. Τα πρόσωπα που κινήθηκαν οργανωτικά στέλνοντας τον δικό τους κόσμο δεν είναι άλλα από τους Βασίλη Πάλμα, Φώτη Φωτίου και Κυριάκο Κενεβέζο. Επικοινωνιακά κρίθηκε ορθότερο να μην παρουσιαστούν. Όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο θα αποδομούσε το αφήγημα ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν αποτελεί συνοδοιπόρο της κυβέρνησης αλλά και γιατί θέλει να αποσείσει από πάνω της τον χαρακτήρα του αντι-ΔΗΚΟ. Τα εν λόγω πρόσωπα βρίσκονταν στο πλευρό του Καρογιάν το προηγούμενο διάστημα τόσο για την οργάνωση όσο και για τη μαζική προσέλευση κόσμου που ανήκε παλαιότερα στο ΔΗΚΟ. Αίσθηση προκάλεσε και η απουσία κι άλλων στελεχών όπως η Αντιγόνη Παπαδοπούλου και ο Χρίστος Πατσαλίδης, με άγνωστο το αν θα βρίσκονται εντός του νέου σχήματος με κάποιο τρόπο.

Οι θέσεις

Όπως ξεκαθάρισε κατά την ομιλία του ο Μάριος Καρογιάν στόχος είναι η επανίδρυση του Κέντρου, ως το «αντίπαλο δέος της πόλωσης». Ένα Κέντρο που σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη καλύπτει το εύρος από την κεντροδεξιά μέχρι και την κεντροαριστερά. Στόχος η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε ο,τι αφορά την οικονομία η Δημοκρατική Παράταξη υποστηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας στη βάση του μεικτού οικονομικού συστήματος που επιτρέπει έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό μέσα από τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ο Μάριος Καρογιάν απέφυγε να κάνει την όποια αναφορά στο ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως το νέο σχήμα δεν πρόκειται να αποτελεί συνοδοιπόρο της κυβέρνησης εκφράζοντας τις διαφωνίες του εκεί και όπου διαφωνεί.

Πάντως από την πλευρά του ΔΗΚΟ δεν έγινε καμία αναφορά ούτε σχόλιο στη νέα κίνηση από πλευράς Καρογιάν. Όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές, η Δημοκρατική Παράταξη δεν αποτελεί απειλή για τους ίδιους καθώς τα εν λόγω πρόσωπα δεν ψηφίζουν ΔΗΚΟ από τις βουλευτικές του 2016. Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν βλέπουν με αδιαφορία την όλη κατάσταση. Πέραν της καταγγελίας που έγινε για την κίνηση της Αθηνάς Κυριακίδου να καταθέσει στεφάνι εκ μέρους της ΔΗΠΑ, αναμένονται και νέες καταγγελίες, ενώ το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να δεχτεί να συμμετέχει σε πάνελ με στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης με το επιχείρημα πως δεν αποτελεί κοινοβουλευτικό κόμμα.

Πηγή:kathimerini.com.cy/gr/

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:10