search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:56
MENU CLOSE

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

22.10.2018 09:48
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 17,6% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Απρίλιο - Media

 

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ ή 7,01 δισ. ευρώ υπήρξε στη Γενική Κυβέρνηση πέρυσι, σύμφωνα με τη 2η κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ στη Eurostat στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το συγκεκριμένο πρωτογενές πλεόνασμα είναι κατά ESA 2010, ενώ η μέτρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής δεν υπολογίζεται από τη Στατιστική. Καθώς, για το δεύτερο υπάρχουν στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά, όπως είναι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που εστάλησαν στη Eurostat, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 180,218 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται σε 317,4 δισ. ευρώ (176,1% του ΑΕΠ). Σε σύγκριση με την 1η κοινοποίηση (Απρίλιος 2018), το δημόσιο χρέος εμφανίζεται μειωμένο κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ.

Σημειώνεται τέλος, ότι το 2017 η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε θετική επίπτωση στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:54